Hipnoterapia – tehnica de insanatosire

Hipnoterapia – tehnica de insanatosireMulti dintre noi sunt familiarizati cu hipnotizatorii de la televizor, care fac oamenii sa uite un anumit numar sau sa latre ca un caine, dar hipnoterapia poate fi folosita si pentru a ne imbunatati sanatatea si buna dispozitie.
In timpul hipnotizarii pacientul intra intr-o stare de relaxare in care respiratia, bataile inimii si metabolismul incetinesc lasand deoparte constiinta mintii, deschizand la sugestii subconstientul.
Tipuri de hipnoza
Tehnica insanatosirii prin starea de transa dateaza din timpuri stravechi. Hipnoterapia moderna s-a dezvoltat de la fizicianul australian Anton Mesmer care a lucrat in anii 1800 la magnetismul animal.  Hipnoterapeutii au incurajat starile de transa mici sau medii, in care pacientul ramane in stare sa-si dea seama de tot ce se intampla. O mica proportie de susceptibilitate poate fi plasata in starea de transa adanca si pacientul isi poate pierde cunostiinta. Astazi se folosesc doua tipuri principale de hipnoza. Cel mai comun este hipnoza de introducere, in care practicantii vorbesc cu pacientul inducandu-l intr-o stare de relaxare adanca, insuflandu-i sugestii de vindecare. Psihiatrul Milton Erickson a dezvoltat o tehnica prin care inductiile si solutiile nu sunt impuse. In locul acestora pacientului i se fac sugestii in fiecare zi in care se afla in transa pentru ca acesta sa-si poata pastra controlul asupra sa.
 
Autohipnoza
Erickson a lucrat in dezvoltarea tehnicilor de autohipnoza. Aceasta autohipnoza foloseste  patru trepte: relaxare, numararea inversa de la 10 la 1 marindu-ti astfel stadiul de relaxare, aplicarea sugestiilor si sfarsitul (numarand in gand de la 1 la 10 pana cand devii constient complet). Aceste sugestii sunt pozitive intotdeauna pentru a induce un comportament dorit prin programarea subconstientului in timpul stadiului de relaxare. Poti incerca si tu un exercitiu de autohipnoza.

Retineti!
Hipnoterapia a fost indelung cercetata si imbunatatita cu succes in tratamentul multor afectiuni incluzand anxietatea, fobiile, dependenta, probleme cu greutatea, durerea, insomnia si presiunea mare a sangelui. Hipnoterapia este sigura numai in cazul in care te aflii in mainile unui om calificat si cu experienta.

Text: Mihnea Ratte