Hormonii, de la A la Z

Hormonii, de la A la ZCand vine vorba despre hormonii din organismul nostru, gandul ne zboara imediat la… hormonii sexuali. De fapt, organismului nostru dispune de un sistem hormonal mult mai complex, din care fac parte, intr-adevar, si hormonii sexuali. Acest sistem joaca un rol foarte important in echilibrarea sistemului nervos, controland concentratia zaharului din sange, productia de ovule si spermatozoizi etc.

In general, hormonii sunt substante secretate de glandele endocrine direct in sange. Dr. Dan Peretianu, medic endocrinolog si totodata presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania ne-a explicat care sunt cele opt glande din organism  si ce se intampla in momentul in care apare un dezechilibru la nivelul uneia dintre acestea.

Glandele implicate in secretia hormonala poarta numele de glande endocrine (care isi secreta produsul– hormonii – in sange).  In corpul nostru se afla opt glande mari.

Epifiza
Este  situata in centrul capului. Cel mai important hormon secretat de epifiza este melatonina, implicat in reglarea functiilor adaptative intre noapte si zi. Melatonina este unul dintre hormonii intens dezbatuti in zilele noastre. Secretata de glanda pineala, melatonina functioneaza in stransa legatura cu alternantele zi-noapte, lumina-intuneric. Daca, pe timpul zilei, un nivel scazut al melatoninei ne confera energie, pe timpul noptii, cand secretia de melatonina creste, organismul se relaxeaza si survine somnul.

Hipofiza
Considerata “regina glandelor” si asezata la baza creierului, hipofiza secreta o multime de hormoni care regleaza functia altor glande endocrine. Printre ei se numara:
* IGF1, hormonul cresterii –somatotrop- al carui rol este decisiv, mai ales la varsta cuprinsa între 4 si 8 ani (in cazul in care hormonul este secretat intr-o cantitate insuficienta, viteza de crestere va fi diminuata). Hormonul nu dispare la varsta adulta, insa are alte efecte metabolice, importante in reglarea colesterolului
* Prolactina (hormon care stimuleaza secretia lactata); cand nivelul acesteia creste foarte mult in afara sarcinii si alaptarii inseamna ca exista tumori in interiorul hipofizei.
* TSH (hormon de stimulare a tiroidei);  in lipsa sa apare hipertiroidismul  care, desi nu este o boala mortala, nu trebuie neglijat.
* Gonatotropi ( stimuleaza gonadele – ovarul si testiculul – in vederea permiterii ovulatiei si producerii de testosteron )
* ACTH ( stimuleaza suprarenala sa elibereze un produs vital: cortizonul).

Tiroida si paratiroidele
Situata in regiunea cervicala anterioara, tiroida secreta un hormon important –Tiroxina- care accelereaza rata de activitate a multora dintre reactiile chimice in toate celulele organismului. Persoanele care au probleme cu tiroida prezinta intoleranta la frig sau caldura, variatii ale tonusului muscular, labilitate emotionala etc. Printre simptomele care apar in caz de hipertiroidism (tiroida secreta hormoni in exces) se numara stari de nervozitate, anxietate, iritabilitate, apetit crescut etc., in timp ce hipotiroidia se caracterizeaza prin diminuarea metabolismului (inima bate mai rar, plamanii se ventileaza mai greu). In cazul absentei complete a secretiei tiroidiene, rata metabolismului scade cu circa 50%. Paratiroidele, patru glande mici, care au marimea unui bob de linte, regleaza concentratia calciului sanguin.
Timusul
Considerat un organ imunitar, timusul este asezat in spatele sternului si joaca un rol important in circulatia sanguina. Daca, in primii ani de viata, glanda nu depaseste marimea unei nuci, odata cu inaintarea in varsta (din cauza bolilor) glanda se atrofiaza. Si, cu cat glanda se atrofiaza mai repede, cu atat suntem mai expusi in fata bolilor.
Pancreasul
Este foarte important pentru organism, deoarece in lipsa sa apare diabetul zaharat si  chiar…decesul. Asezat in spatele partii inferioare a stomacului, el supravegheaza concentratia zaharului din sange. Daca pancreasul este “slabit” si favorizeaza pierderea insulinei in sange, el va  neutraliza zaharul favorizand aparitia  hipoglicemiei (caracterizata printr-o pofta de mancare exagerata).

Glandele suprarenale
Aflate in extremitatea superioara a rinichilor, ele secreta mai multe categorii de hormoni, din care trei sunt foarte importante.
* Cortizol (glucocorticoizi)
* Aldosteron (mineralocorticoizi) – foarte important in reglarea metabolismului sodiului si potasiului (un nivel redus al acestuia determina aparitia hipotensiunii)
* Androgenii (cu toate ca acesti hormoni sunt caracteristici barbatului, ei se regasec si la femei…surprinzator in cantitati mult mai mari decat la barbati).

Glandele genitale
Ovarele sau testiculele elibereaza hormoni sexuali cu rol in determinarea  caracterele fizice feminine (estrogeni, progesteron) sau masculine (testosteronul).
* Ovarele
Situate de o parte si de alta a uterului, ovarele au o lungime de 3-5 cm. Ele secreta hormoni care ritmeaza ciclurile menstruale si elibereaza lunar un ovul. Functionarea si aspectul aparatului genital feminin se modifica intre pubertate si menopauza.
* Testiculele
Aceste doua mici glande ovoide cantaresc 20 de grame si produc testosteronul (hormonul este produs din timpul vietii intrauterine, activitatea lui urmand a fi intrerupta pana la pubertate; reluarea productiei de testosteron favorizeaza aparitia caracteristicilor sexuale masculine ( pilozitate, timbrul vocal etc.)

Text: Mirela Marin