Infertilitatea duce la probleme de natura psihologica

shutterstock_17019688Femeile care se lupta cu infertilitatea, dar niciodata nu merg la un control sunt mai susceptibile de a dezvolta tulburari psihice comparativ cu femeile care fac tot posibilul sa devina mame, avertizeaza cercetatorii. Ei au gasit, de asemenea, un risc semnificativ mai mare in ceea ce priveste abuzul de substante in randul acestor femei.

Stilul de viata actual caracterizat de stres psihic si fizic excesiv, alimentatia nepotrivita au dus in timp la scaderea calitatii vietii sexuale precum si a calitatii celulelor reproducatoare, la femei avand ca rezultat direct scaderea fertilitatii si cresterea tulburarilor de dinamica sexuala.

Doctorul danez Brigitte Baldur-Feskov de la Societatea de cercetare de la Copenhaga, impreuna cu colegii sai au colectat date de la 98.737 de femei daneze care s-au dus la un control de specialitate pentru infertilitate intre anii 1973 si 2003. In urma evaluarii facute s-a constatat o medie de 12,6 ani in care femeile au fost internate cu tulburari psihice.

Din totalul femeilor analizate, 4.677 au fost spitalizate cu probleme de sanatate mintala. Dintre acestea, 2.507 nu au avut succes in procrearea unui copil, in comparatie cu 2.107 femei care au fost in masura sa aiba cel putin un copil. In urma studiului s-a constatat faptul ca mai mult de jumatate dintre femeile diagnosticate cu probleme de sanatate mintala au prezentat un risc semnificativ mai mare in ceea ce priveste abuzul de droguri si de alcool, dupa o analiza initiala a fertilitatii.

Din 571 de femei care au fost tratate pentru abuz de droguri si de alcool, 195 au avut posibilitatea de a avea copii in comparatie cu 376 care au avut succes in acest sens.

Deoarece studiul a analizat numai probleme de sanatate mintala destul de severe pentru spitalizare, doctorul Baldur-Feskov a remarcat ca aceste cifre indica totusi o problema destul de mare, citeaza cotidianul “New Scientist”.

Totodata, echipa a observat ca femeile care nu au facut nimic pentru a avea copii au prezentat cu 47% mai multe sanse de a fi spitalizate pentru schizofrenie decat cele care au devenit mame.

Rezultatele au fost prezentate in aceasta saptamana la reuniunea anuala a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie din Istanbul.

Text: Andreea Popescu