Intepaturile de insecte pot fi mortale

Primul ajutor in intepaturile de insecteExista o categorie de insecte care ne pot face viata «grea» indeosebi in perioada de vara. Oriunde am fi, in aer liber sau in casa, la munte sau la iarba verde, putem oricand deveni victima intepaturii a unei insecte.

Intepaturile de insecte sunt produse in cea mai mare parte de hymenoptere (albine, viespi, furnici). In S.U.A. ele produc anual sute de decese, din cauza reactiilor alergice severe  (soc anafilcatic). Dintre artropode, cel mai des incriminata este capusa.

Atentie la venin!
Simptomele intepaturilor de insecte pot fi impartite in doua categorii:
– locale – existenta unei plagi punctiforme, eventual centrata de un ac (daca a fost produsa de o albina), o infiltratie locala calda, rosie si un edem ;
– generale – sunt minore in formele usoare, dar in formele foarte grave apare hipotensiunea, bronhospasmul, edemul laringian si chiar coma, pe fondul unei reactii anafilactice.
Pentru majoritatea oamenilor, a fi intepat de o albina e doar o neplacere temporara. Copiii reactioneaza mai intens decat adultii, datorita greutatii corporale mai scazute, ceea ce concentreaza efectul veninului. Reactia la intepatura de albina depinde de numarul de intepaturi, de sensibilitatea individuala a fiecaruia fata de aceasta si de partea corpului in care se produce intepatura. Zonele puternic vascularizate, cum ar fi pielea capului, ar face ca veninul sa se raspandeasca rapid, iar o intepatura pe gat sau la gura reprezinta un pericol datorita edemului care poate bloca caile respiratorii.
 
Ce trebuie facut urgent!
Si simpla intepatura de albina (fara nici o reactie alergica) necesita masuri de prim ajutor. De exemplu, daca acul albinei a ramas inauntru, veninul poate continua sa intre in organism si sa agraveze simptomele cateva zile. Edemul local sever in sine poate sa nu indice o reactie alergica, iar simptomele unei reactii alergice usoare pot sa nu apara imediat. Astfel, ori de cate ori este intepat un copil, el trebuie urmarit atent aproximativ o ora, pentru a ne asigura ca nu exista nici un pericol de reactie alergica. Daca exista insa un edem local pronuntat, care nu se retrage dupa mai multe ore, trebuie chemat medicul. Primul lucru ce trebuie facut in cazul intepaturilor de albine este sa se verifice daca acul a ramas infipt si, in caz afirmativ, trebuie scos cat mai repede posibil. Nu este recomandat sa se stoarca intepatura pentru a se scoate acul, deoarece aceasta manevra va face sa fie pompat mai mult venin in corp. Acul se extrage zgariind usor locul intepaturii sau folosind o penseta. Urmeaza curatirea zonei cu apa si sapun sau cu un antiseptic, pentru a indeparta o parte din veninul de pe suprafata pielii. Apoi se pun comprese reci pe regiunea respectiva, ceea ce va face ca veninul sa ramana localizat.

Homeopatia poate fi utila
Recomand remediul Apis – daca intepatura a produs roseata, tumefiere rapida, senzatie de arsura iar durerea e accentuata de caldura si atingere. Daca zona intepata este resimtita ca rece sau amortita si se amelioreaza prin aplicatii reci, remediul Ledum va fi cel care va aduce vindecarea. Potenta remediului se alege de catre medic, in functie de severitatea acuzelor si de prezenta sau absenta simptomelor generale.

Retineti!
Daca exista simptome alergice generale trebuie chemat de urgenta medicul, singurul in masura sa decida un tratament adecvat, care sa nu puna in pericol viata pacientului.

Text : Dr. Ecaterina Bancila-Szanto
Medic medicina generala si homeopatie 
Cabinetul DENISA MEDICA Arad
Tel: 0744.836.962
www.denisamedica.go.ro