Iulia Preda: “Estetica nu ar putea exista fara domeniul farmaceutic”

Iulia PredaEste farmacist si estetician si de aici s-a nascut intrebarea “Ce au in comun cele doua domenii?”; a creat si o linie de creme pentru o companie elvetiana, si-a luat specializarea in fitoterapie si parfumerie la celebra scoala din Franta “La Grasse” si are planuri marete in viitorul apropiat in ceea ce priveste infrumusetarea. Stam de vorba cu doamna Iulia Preda despre pasiunea sa nemarginita pentru farmacie si estetica, dar si despre experientele acumulate de-a lungul timpului.

 

Ce au in comun medicina si farmacia cu televiziunea pentru ca, desi esti Doctor in Stiinte Medicale, ai prezentat, de-a lungul timpului, multe emisiuni cu profil medical?

Cred ca tocmai faptul ca am mai multe pregatiri in domeniul medical si farmaceutic, experienta si practica de specialitate permitandu-mi sa pot  face cu usurinta emisiuni medicale in direct, in dialog cu medici si specialisti, a caror informatie sa fie tradusa usor catre telespectator. Televiziunea este si va ramane o pasiune a mea pe care o voi imbratisa ori de cate ori am ocazia sa fac ceva frumos si inteligent in acest domeniu.

 

Incepand din anul 2005 ai colaborat cu firma elvetiana de cosmetice Deesse, unde ai avut posibilitatea de a lucra cu prestigioase laboratoare de cosmetica din Franta, Israel, Elvetia, Austria etc. Cum au decurs lucrurile?

In prezent nu mai colaborez cu aceasta firma, dar activez in domeniul farmacovigilentei si al importului de medicamente. Este vorba de trecut, cand am realizat formule cosmetice colaborand cu laboratoare din Franta, Israel, Elvetia si Austria. Lucrul cu strainatatea iti ofera foarte multe avantaje respectiv lucrul in echipa, aprecierea pregatirii personale si mereu dorinta de a creste nivelul de pregatire si a te documenta. A fost o experienta frumoasa mai ales ca, la sfarsit, a aparut o linie de cosmetice de foarte buna calitate.

 

 DSC0299Ai fost farmacist in Atena si colaborator in domeniul cosmeticii farmaceutice in cadrul mai multor institute de infrumusetare din Atena. Cum este sa muncesti in Atena comparativ cu Bucuresti?

Grecia este pentru mine a doua mea tara, mai ales ca vorbesc si cursiv aceasta limba pe care am invatat-o la Universitatea “A.I. Cuza” din Iasi si am continuat perfectionarea ei in Atena.

Cunoscand deja limba, mi-a fost usor sa ma adaptez locului si lucrului in farmacie. Meseria de farmacist este mult mai respectata in strainatate decat in Romania, unde degradarea a mers pana acolo incat farmacistul este vazut doar ca un “vanzator de medicamente”, din pacate. In Atena, farmacistul este cel care colaboreaza cu medicul in ceea ce priveste tratamentul recomandat bolnavului. Aceasta colaborare medic-farmacist nu face decat sa aduca un plus in tratarea corecta a pacientului. A fost o experienta frumoasa, care m-a ajutat sa cumulez multe informatii si experienta in domeniul farmaceutic.

 

Ce proiecte care vizeaza infrumusetarea mai ai in plan? In ce constau ele si ce speri sa obtii cu ele?

Un viitor proiect este acela de a-mi folosi cunostintele si experienta acumulate in Franta in domeniul parfumeriei si de a crea un parfum unisex numai din uleiuri si extracte naturale, unde sa incerc sa folosesc cat mai putine substante chimice. Daca se poate chiar deloc. Stiu ca va fi un parfum scump, dar merita. Mai ales ca peste 90% din piata de parfumuri este chimizata. Este un plan de viitor si ramane la stadiul de plan deocamdata.

 

Ai specializare pe fitoterapie si parfumerie la celebra scoala din Franta “La Grasse”. Ce ne poti spune despre perioada petrecuta in Franta?

La “La Grasse” am efectuat specializarea doar pe parfumerie. Acesta este specificul scolii. Fitoterapie am studiat atat in cadrul Facultatii de Farmacie din Iasi, cat si prin cursuri urmate in Romania. Franta a fost si ramane una dintre cele mai frumoase experiente profesionale. Am intalnit specialisti in domeniul parfumeriei care mi-au deschis si mai mult apetitul pentru acest spatiu. Am avut ocazia sa fac un stagiu in fabricile lor de parfumuri, ceea ce imi va fi de un real folos in fabricarea parfumului. Bineinteles ca parfumul va fi facut tot in Franta, deoarece tehnologia lor de fabricare si normele pe care le urmeaza sunt din cele mai avansate si mai performante. Franta, pe langa faptul ca este tara in care a fost creat PARFUMUL, ramane un loc pitoresc demn de vizitat macar o data in viata!

 

 Ai un palmares foarte impresionant: esti farmacist , ai creat si o linie de creme pentru o companie elvetiana, te-ai specializat in  fitoterapie , in parfumerie la celebra scoala din Franta “La Grasse” si, in plus, ai nenumarate premii. De unde atata pasiune pentru farmacie si estetica?

Ca farmacist, ai ocazia sa lucrezi si sa te desfasori pe domenii foarte vaste: de la cosmetica, domeniul medicamentului, cercetare, farmacovigilenta si multe altele. Meseria de farmacist nu se desfasoara doar in farmacie, asa cum presupun foarte multi. Este o meserie foarte creativa si te ajuta sa faci lucruri frumoase. Mai ales partea de cercetare in cosmetica ma pasioneaza foarte tare. Este un domeniu feminin, as spune, dar foarte multi barbati specialisti pe acest domeniu au avut ocazia sa-si arate calitatile de creatori. Sa nu omit faptul ca, in domeniul parfumeriei mai ales, marile “Nose-uri” sau “Nasuri” sunt cei care creeaza parfumurile si sunt barbati mare parte din ei. Sa nu credem ca o mare casa de moda cu un nume mare de designer. Acesta nu este cel care creeaza si parfumul. NU! Designerul doar plateste un specialist in acest domeniu sa creeze parfumul sau linia de creme. In spatele unui parfum reusit este foarte multa munca de creatie a unor specialisti. Nu doar un amestec de substante si gata! De aici pasiunea mea pentru acest domeniu vast si frumos.

 

 DSC0237Ce are in comun estetica cu farmacia?

Estetica este un domeniu care deriva din domeniul farmaceutic si chimic pentru ca nu se poate face estetica fara produse cosmetice. Exista produse de cosmetica, asa-numita Cosmetica Alba (aici avem creme, produse de curatare si ingrijire corporala etc), si Cosmetica Colorata (farduri, fonduri de ten etc), fara de care noi nu am putea sa ne simtim bine si frumosi. Deci  nu numai ca au multe in comun aceste doua domenii, dar estetica nu ar putea exista fara domeniul farmaceutic.

 

Ai participat la sesiuni de comunicari stiintifice cu lucrari proprii, unde ai castigat locul I cu tema “Separarea alcaloizilor pirolizidinici din Stachys Lanathae Folium”; locul III cu tema: “Dozarea alcaloizilor pirolizidinici din Symphytum Officinale Folium”; ai luat premiul POSTER pentru lucrarea “Contributii la studiul derivatilor flavonici din Stachys Lanathae folium” etc. In ce masura te-au ajutat premiile castigate?

Am participat la mult mai multe decat cele enumerate aici, dar nu vreau sa sune lipsit de modestie.:). Toate participarile insa sunt esentiale pentru cineva care doreste sa cunoasca si sa mearga mai departe in acest domeniu. Fara participarile la aceste sesiuni si comunicari stiintifice nu poti sa tii pasul si sa mergi mai departe. In societate, sincer, nu ma ajuta cu nimic, mai ales ca societatea de azi nu prea pune mare accent pe acest lucru, insa pe mine personal ma ajuta foarte mult, mai ales in domeniul unde activez cu preponderenta: cel medical.

 

Text: Andreea Popescu