Lectia de prim ajutor in caz de insolatie

Lectia de prim ajutor in caz de insolatieVara este un prilej de relaxare, o perioada ceva mai lejera fata de restul anului, perioada concediilor si momentul in care bateriile sunt reincarcate. Asteptam cu sufletul la gura sa rasara soarele pentru a ne rasfata pe sezlong si pentru a ne racori cu fel de fel de cocktailuri delicioase. Daca nu respectam insa regulile pe care specialistii ni le recomanda, vacanta se poate transforma intr-un cosmar.

Dar nu este neaparat nevoie sa ne aflam in vacanta pentru a suferi o insolatie severa. Trebuie insa sa stim cum sa ne comportam in astfel de situatii si cum sa actionam, atat pentru noi, cat si pentru cei din jur.



 

Vapaia soarelui si pericolele ei

Insolatia apare in momentul in care organismul nu reuseste sa-si regleze propria temperatura care creste continuu si poate ajunge chiar pana la 40 de grade. Insolatia se poate declansa chiar si atunci cand o persoana depune un anumit efort in aer liber. Aportul inadecvat de lichide contribuie la inrautatirea starii. Copiii, adultii in varsta si persoanele sensibile sunt mult mai expuse riscului de insolatie. Alti factori de risc includ consumul de alcool, bolile cardiovasculare, anumite medicamente etc.

Mecanismul care pune viata in pericol este stresul termic – transpiratia si controlul temperaturii devin inadecvate. Asa cum aminteam si mai sus, principalul semn al insolatiei este o temperatura a corpului deosebit de ridicata, pot aparea schimbari la nivel mental. Pielea poate fi atat calda, cat si rece, iar daca insolatia este cauzata si de un anumit efort, pielea poate fi umeda.

 

Primele semne ale insolatiei

Primele semne ale insolatiei includ batai rapide ale inimii, respiratie rapida si superficiala, tensiune arteriala foarte crescuta sau foarte scazuta, lipsa transpiratiei, confuzie, inconstienta, dureri de cap, greata, convulsii, anxietate, inrosirea pielii, varsaturi, diaree severa, lesin. Daca persoane din jurul tau prezinta aceste semne, iata cum ar trebui sa se actioneze.

 

Masuri de prim ajutor in caz de insolatie

Daca surprinzi o astfel de situatie, in primul rand trebuie sa apelezi serviciile medicale de urgenta, apoi sa muti persoana respectiva intr-un loc racoros, ferit de razele soarelui. Racoreste apoi corpul persoanei respective cu ajutorul unui burete imbibat in apa nu foarte rece sau pune-i comprese pentru a reduce temperatura corpului. Trebuie sa-i aplici pachete de gheata pe gat, axile si in general in zonele unde vasele de sange sunt aproape de suprafata pielii. Cu cat organismul are o temperatura mai ridicata, cu atat starea se poate agrava. Nu trebuie sa se administreze niciun fel de medicament pana la sosirea medicului specialist. In perioada urmatoare, consumul de lichide este foarte important, ceaiurile naturale si apa sunt cele mai recomandate. Trebuie sa se evite alcoolul, bauturile acidulate si foarte dulci, precum si cofeina. Dupa un astfel de episod, odihna este deosebit de importanta.

 

Text: Ruxandra Raica