Lupusul: tu ce stii despre aceasta boala?

shutterstock_16030369Lupusul este o boala cronica autoimuna, care din pacate nu se poate vindeca si care schimba radical viata pacientului. Boala se manifesta de obicei in tinerete, intre 15 si 44 de ani, iar in general femeile sunt cele mai expuse acestei afectiuni. Ceea ce este insa si mai trist este faptul ca foarte putine persoane stiu intr-adevar ce este lupusul, cum evolueaza, care sunt simptomele acestei boli, care sunt originile bolii si cum se poate trata. Sistemul imunitar are rolul de a ne apara, insa cand vorbim despre lupus, sistemul imunitar se intoarce impotriva propriului organism.

Sistemul imunitar poate ataca aproape toate organele corpului, existand mai multe tipuri de lupus, dintre care lupusul sistemic si cel cutanat sunt cele mai frecvente forme, si nu afecteaza doare pielea asa cum ati fi tentati sa credeti, cel putin atunci cand vorbim despre lupusul sistemic, care este mai grav decat cel cutanat si care poate afecta rinichii, creierul, inima, plamanii si pot aparea febra si durerile articulatiilor. In schimb, lupusul cutanat afecteaza doar pielea, manifestandu-se prin eruptii la nivelul fetei si nu numai. Eruptia poate lua forma unei masti.

 

Lupusul eritematos sistemic

Lupusul nu este o boala contagioasa si nu se stie cu exactitate de ce organismul isi ataca propriile tesuturi, cel mai probabil fiind vorba despre o cauza genetica. Exista insa o serie de factori ce pot declansa acest proces autoimun, printre care expunerea la soare, factorii hormonali, anumite medicamente, anumite infectii (virusul hepatic C), expunerea la unele substante chimice. Printre simptomele acestei afectiuni se numara fotosensibilitatea, oboseala, probleme ale pielii, dureri articulare, febra, caderea parului, cresterea ganglionilor limfatici, dureri de cap, pierderea memoriei, afectiuni cardiace, modificarea greutatii corporale, inflamatia vaselor sanguine. Uneori, lupusul poate progresa extrem de rapid, iar perioadele in care simptomele lupusului se manifesta se numesc pusee. Severitatea bolii depinde si de varsta.

Complicatiile care pot aparea sunt de natura renala, cardiaca, complicatii pulmonare, neurologice, psihice, digestive. Tratamentul acestui tip de lupus depinde de organele afectate, dar si de severitatea bolii. Din pacate nu exista un tratament care sa vindece lupsul. Exista tratament medicamentos care poate controla cat de cat aceasta afectiune. Regimul de viata al pacientului care sufera de aceasta boala trebuie sa fie unul mai special. Acesta trebuie sa faca miscare, sa renunte la fumat, sa aiba o dieta sanatoasa, sa evite expunerea la soare, sa faca yoga si masaj. In prezent, lupusul nu poate fi prevenit.

 

Lupusul eritematos cutanat

Lupusul cutanat se manifesta prin eruptii cutanate la nivelul pielii, rosiatice, solzoase, care nu provoaca insa mancarime. Lupusul cutanat este o eruptie de-a lungul obrajilor, peste nas, cunoscut si ca “eruptia de tip fluture”. Alte eruptii sau rani pot aparea pe fata, gat sau scalp. Printre simptome se numara pierderea parului precum si schimbarea pigmentului pielii. Exista cazuri cand persoanele cu lupus cutanat dezvolta lupus sistemic. Evolutia se face prin pusee succesive, adesea declansate de o noua expunere la soare.

 

Text: Ruxandra Raica