Mesele la bunici: Rasfatul care ne face obezi

mesele-la-buniciTotul incepe cu aperitiv. Desigur bunicii s-au pregatit intens pentru venirea nepotelului. Cel putin trei tipuri de salate, oua umplute cu diverse combinatii multicolore (pentru diversitate), masline, salamuri alese cu grija dupa cum isi amintesc ca iti place si nelipsitele branzeturi “sa creasca copilul mare si sanator”(desi copilul are deja 35 de ani).

Apoi din tainele bucatariei apare felul 1. Farfuriile intinse pline de arome aburinde. Bunica se misca incet printre scaune cu farfuriile pline in mana pana la marginea de sus. Belsugul este cuvantul cheie pentru casa bunicilor. Apoi felul 2 un munte de ceva plin de colesterol. Desigur, intrebati fiind cum le-au mai iesit analizele si daca si-au luat tratamentele vor spune ca

 

au gatit acum special pentru tine dar ca in mod normal numai legume si carne fiarta salasluieste pe mesele lor. Dupa desertul, incercare chiar si pentru un ficat sanatos, urmeaza setul de intrebari preferate: “Dar un pahar de lapte nu vrei?”, “Hai si o cesca de iaurt”, “Macar o piersica de incheiere”, “Bine, bem doar o cafea”.

 

Desigur acesta nu este o regula, exista si “bunici dietetici” dar mai rar. Problema nu apare insa in momentul in care suntem mari si deja putem sa ii refuzam delicat, fara a le rani sentimentele ci in momentele in care suntem copii si conform studiilor suntem mult mai predispusi la obezitate datorita insistentelor culinare ce se dezvaluie sub semnul rasfatului.

Ce spun cercetatorii?
Cercetatorii britanici pretind ca bunicii isi “ucid” nepotii cu blandete, rasfatandu-i cu dulciuri care, in final, nu le fac decat rau, marindu-le predispozitia catre boli de inima si diabet. Potrivit unui studiu recent, copiii care stau doar la bunici prezinta un risc mai mare cu 34% de a deveni obezi. Descoperirea contrazice studiile anterioare, care legau kilogramele in plus ale copiilor de saracie si de obezitatea parintilor. Cercetarea realizata de Colegiul Universitar londonez arata ca cei mai afectati de aceasta problema sunt copiii din clasa de mijloc. Din studiu a mai reiesit ca nepotii ingrijiti de bunici part-time prezinta un risc cu 15% mai mare de a fi supraponderali, comparativ cu copiii care stau doar cu parintii. Copiii care merg la cresa nu prezinta deloc riscul de a deveni obezi, se mai specifica in cercetare.

Atunci cand rasfatul devine o arma
Nevoia bunicilor de a-si rasfata copiii este clasica. Explicatie: fie este vorba de dorinta de a castiga afectiunea micutilor, fie isi doresc sa ofere acestora tot ceea ce poate nu au putut oferii propriilor copii, fie se regasesc intr-o competitie inconstienta pentru afectiunea nepotilor care nu de putine ori sunt perceputi ca descendenti directi si nu drept copiii copiilor lor, fie se vad eliberati de responsabilitatea educarii si raman sa se bucure de singura indatorire care le ramane: rasfatul pana la extreme. Motivatia este mai putin importanta. Importanta este urmarirea modalitatii in care rasfatul devine aproape o arma stand in calea educarii corespunzatoare a copiilor, respectarii unui program zilnic necesar unei cresteri adecvate sau a unei alimentatii corespunzatoare varstei.

Impunerea limitelor: neplacut dar necesar
De multe ori bunicii sunt cea mai buna optiune in ingrijirea auxiliara a copiilor fie ca avem in vedere considerente financiare, de siguranta, de proximitate sau de orice alta natura. Exista insa limite pe care trebuie sa le punem bunicilor cu privire la alimentatia copiilor si desigur la respectarea unui program zilnic(orele de somn, orele de masa, realizarea temelor etc.). Discontinuitatile din metodele de educare ale copiilor pot genera confuzie pentru micut si pot zadarnicii incercarea parintilor de a oferi o educatie adecvata timpurilor actuale. In aceste conditii este bine ca bunicilor sa li se explice care sunt parametrii in care pot avea grija de nepotii lor.

Sfaturi pentru bunici
1.    Copiii ar sari bucurosi peste mesele plictisitoare cu mancaruri serioase daca ar putea supravietui doar cu dulciuri. Nu cedati incercarilor lor de a va convinge sa ii scutiti de mesele mai putin placute. Obezitatea este doar una dintre consecintele pe care astfel de greseli in alimentatie le poate aduce.
2.    Copiii au nevoie sa respecte un program zilnic foarte bine stabilit care sa se repete aproximativ la fel in fiecare zi. In acest fel ei se obisnuiesc cu imperativul respectarii unor responsabilitati si deprind capacitatea de a se organiza si mai tarziu in viata de adult.
3.    Desi cel mai probabil credeti cu tarie ca modelul de educatie pe care il propuneti este mai bun decat cel al propriilor copii acum parinti la randul lor, este mai bine sa discutati cu acestia si sa ajungeti la un acord si in nici un caz sa nu ignorati modelele pe care acestia le propun. Un copil care este supus pe parcursul unei zile la doua modele de educatie traieste o confuzie nestiind care dintre informatii sunt demne de luat in seama. Acesta confuzie duce in definitiv la conflicte in cadrul familiei copilul fiind de multe ori certat desi respecta ceea ce a fost invatat sa respecte de una dintre parti.
4.    Nu rasfatul este modalitatea de a primi afectiunea copiilor. Printr-o rasfatare exagerata copilul poate dezvolta gandul ca totul i se cuvine iar o astfel de mentalitate il va afecta si pe parcursul vietii de adult in interactiunile cu ceilalti.

 

Text: Irina Chelarescu

Sursa stire: DailyMail