Metode de tratament pentru negi

Metode de tratament pentru negiCauterizarea nu este singura metoda de tratament pentru negi. Exista o multime de variante care ne ajuta sa scapam de aceste aparitii nedorite pe piele. Afla-le pe toate in continuare!



 

Ce sunt negii?

Negii (verucile) sunt excrescente ale pielii provocate de papilloma virus, care se ia prin atingere de pielea unei persoane care are negi sau prin folosirea prosoapelor, lamelor de ras, buretilor de baie sau a unor obiecte vestimentare care au intrat in contact cu pielea altor persoane purtatoare ale virusului, din piscine sau de la dusurile la comun. Negii nu apar insa imediat dupa contractarea virusului, ci este nevoie de o perioada de pana la 9 luni pentru ca acestia sa-si faca aparitia. Exista mai multe tipuri de negi: vulgari (care apar pe extremitati), genitali si plantari (sunt durerosi, apar pe talpi si sunt confundati cu bataturile) si cei plati (care sunt mici si nu sunt aspri la pipait). Desi nu sunt in general periculosi, negii sunt totusi inestetici si de aceea cautam sa-i indepartam.

 

Metode medicale de tratament pentru negi

Cauterizarea inseamna arderea stratului superficial al pielii care alcatuieste negul. Negii pot fi cauterizati de catre medic cu ajutorul bisturiului prin care trece curent electric, cu laserul sau prin crioterapie (inghetare cu azot lichid). Atunci cand avem un numar foarte mare de negi, cand verucile sunt rezistente la tratament sau cand vrem sa tratam negii genitali, cel mai bine este sa apelam la aceste metode de tratament.

 

Tratamente pentru negi disponibile in farmacii

Plasturii cu acid salicilic si fenol care se gasesc in farmacii, aplicati in mod repetat, usuca negii, iar tesutul care ii formeaza incepe sa se exfolieze treptat.

Solutiile cheratolitice sunt si ele un remediu bun pentru negi, doar ca, pentru a da rezultate, trebuie sa te tii de tratament si sa aplici solutia regulat, pana la disparitia negilor. Exista solutii pe baza de acid salicilic, care usuca negii si care se aplica zilnic, dar si solutii pe baza de acid monocloroacetic, o substanta coroziva care distruge celulele care contin virusul ce provoaca aparitia verucilor. Acestea din urma au avantajul ca necesita sa fie aplicate doar o data pe saptamana, dar sunt mai scumpe.

Creioanele pe baza de gel pentru indepartarea negilor permit o aplicare precisa si nu lasa cicatrici pe piele. Gelul concentrat distruge celulele din care este format negul si virusul din ele si accelereaza regenerarea pielii. Treptat, negul se micsoreaza iar sub el se produce un strat nou si sanatos de piele. Aceste creioane pot da rezultate in unele cazuri la o saptamana de la prima aplicare.  

Tot din farmacie iti poti achizitiona si dispozitive medicale pentru inghetarea negilor. Acestea contin o combinatie de gaze care produc inghetarea locala pana la -55 de grade a zonei de pe piele unde este aplicat. Efectul este asemanator celui produs de azotul lichid care este folosit in cabinetele dermatologice, doar ca riscul de a ramane cu cicatrici in urma este mult mai mic.

 

Metode naturiste de tratament  

Cea mai cunoscuta terapie naturala pentru negi este cea cu suc de rostopasca. Se rupe tulpina unei plante, iar seva galbena se aplica pe neg. Tratamentul trebuie repetat zilnic, pana la disparitia completa a negului. Trebuie sa va asteptati ca rostopasca sa coloreze zona pe care este aplicata. Rezultatele apar cam dupa o saptamana de tratament. Eficienta este si tinctura de rostopasca disponibila in farmacii.

Nucile verzi sunt si ele eficiente pentru tratarea negilor. Daca se freaca negul de cateva ori pe zi cu coaja sau suc din coaja de nuci verzi, acesta se va usca. Tratamentul trebuie insa continuat cateva zile si dupa disparitia verucii.

Alte metode naturale de tratament sunt tinctura de galbenele, propolisul si usturoiul zdrobit.

Pentru a scapa de negi, farmacistii Catena iti recomanda plasturii pentru negi Transderm, cu acid salicilic si fenol, aici.

 

Text: Bianca Badescu