Misofobia

1auDaca vei privi cu atentie in jurul tau, este imposibil sa nu observi persoane care fac curatenie excesiva, se spala frecvent pe maini si folosesc tot felul de solutii dezinfectante, se feresc sa atinga usile si, desigur, nu calatoresc niciodata cu mijloacele de transport in comun. Toate aceste trasaturi se potrivesc nu unei persoane obsedate de curatenie, ci unei persoane care sufera de misofobie.

Misofobia este teama patologica de murdarie sau de contaminare, mai pe intelesul tuturor este fobia pentru bacterii, microbi, iar persoanele care sufera de aceasta fobie considera ca orice expunere la germeni este deosebit de periculoasa si amenintatoare pentru sanatatea lor.

 

Cum se manifesta?

Cele mai expuse la o asemenea fobie sunt persoanele ipohondre, cele care prezinta tulburari obsesiv-compulsive, avand ganduri ascunse si manifestand o stare de neliniste, de frica, de lipsa de aer sau de greata, de fiecare data cand se simt incoltite de microbi. Tocmai de aceea aceste persoane evita sa foloseasca toaletele publice, nu iau niciodata masa inainte de a se spala excesiv pe maini, dezinfectandu-se deopotriva, nu ating obiecte pe care nu le considera destul de curate si, uneori, pot duce la extrem aceasta fobie, purtand chiar manusi chirurgicale, de unica folosinta.

Imagineaza-ti cat de greu este sa traiesti cu o astfel de teama, avand in vedere ca bacteriile se afla peste tot in mediul inconjurator, chiar si acasa, deoarece le purtam pe haine, pantofi, genti sau ghiozdane. Evitarea situatiilor sociale nu este o solutie pentru cei care au aceasta fobie, ajutorul medical specializat, precum si suportul familiei si al prietenilor este extrem de important in managerierea cu succes a acestei afectiuni.

Misofobia devine o boala cronica, iar cei care sufera de ea au impresia ca, oricat de mult s-ar stradui, nu au cum sa evite contaminarea. De asemenea, si familiile celor care au aceasta afectiune sufera de cele mai multe ori, datorita faptului ca trebuie sa urmeze acelasi ritual de dezinfectare. In plus, unele persoane sunt constiente de aceasta fobie, altele insa nu recunosc si se ascund de restul lumii. Misofobii isi iau masuri de precautie extreme atunci cand vine vorba de curatenie.

 

Ce se poate face?

In primul rand, persoanele suferinde trebuie neaparat sa apeleze la specialisti, care sa ii poata ajuta sa depaseasca aceasta teama. Tratamentul poate fi medicamentos, constand in antidepresive, poate necesita internare in spital pentru supraveghere continua si este neaparat nevoie de terapie. Sustinerea apropiatilor este, de asemenea, un factor foarte important. Intotdeauna trebuie sa tinem cont de igiena si sa actionam corespunzator, insa o astfel de obsesie poate afecta stilul de viata al unei persoane. Tineti insa minte, spalati-va mainile inainte de masa, spalati fructele si legumele si mentine-ti-va curati!

 

Text: Ruxandra Raica