Monotonia in cuplu – Semnale de alarma

monotonia-in-cuplu-semnale-de-alarmaUneori, acelasi mod de viata, acelasi program, aceleasi lucruri in fiecare zi pot lasa sa se instaleze monotonia in cuplu. Obiceiuri ale partenerului care alteori erau incantatoare pot fi percepute ca plictisitoare dupa o anumita perioada. Gesturi care erau asteptate sunt din ce in ce mai rare, diminuarea  nevoii de a comunica, de a crea intimitate pot fi doar cateva dintre semnalele instalarii rutinei in cuplu.

7 trucuri care te ajuta sa previi monotonia in cuplu:

 

  • „Mai rarut e mai dragut” este o vorba care poate fi aplicata cu succes si in cuplu. ~ncearca sa nu-ti suprasaturezi partenerul cu prezenta ta, chiar daca, de multe ori, atunci cand te indragostesti de cineva, tendinta de baza este sa stai numai cu el. Din cand in cand, 2-3 zile in care nu va vedeti (fie ca plecati separat undeva, fie ca stati fiecare în casa lui) va pot revitaliza „cheful de joaca”.
  • Pastreaza-ti personalitatea! Atunci cand esti indragostita, renunti la multe dintre placerile tale pentru a petrece mai mult timp cu iubitul sau pur si simplu pentru a-i face pe plac. Este bine ca amandoi sa incercati sa va pastrati hobby-urile si sa va rezervati timp si pentru interactiunea cu alti oameni.
  • Nu renuntati la placerea de a conversa în doi, indiferent de subiect. Glumiti, dezbateti, faceti schimb de pareri, chiar daca sunt contradictorii. Provocarile intelectuale vor destinde atmosfera si vor crea intimitate în cuplu. Amintiti-va ca cel mai mare organ sexual al omului este creierul!
  • Experimentati lucruri noi, fie ca vorbim de diverse activitati in doi (sport, teatru etc.), fie de viata sexuala. Pentru barbati, intimitatea sexuala este cel mai bun mod de a simti apropierea cu partenera. Foarte important: nu incerca sa mimezi orgasmul; vorbeste deschis cu partenerul si vei primi ceea ce doresti, cu conditia sa stii sa ceri!
  • Manifestati-va afectiunea fata de partener prin gesturi frumoase si complimente. Nu lasati problemele cotidiene sau grijile de la serviciu sa ridice un zid de raceala între voi si sa va faca sa nu mai aveti chef unul de celalalt. Amintiti-va sa va bucurati cat mai des de momentele placute si oferiti-va sprijin reciproc!
  • Ai grija de aspectul tau fizic. Ingrijeste-te, nu te neglija si nu considera ca din cauza obisnuintei partenerul nu mai observa cum arati. Fa sport daca simti ca si-au facut aparitia mai multe kilograme în plus si aranjeaza-te cand iesi cu el în oras. Astfel vei atrage priviri admirative, iar el se va simti mandru ca esti iubita lui. Lucrurile acestea sunt valabile si pentru barbati. O relatie de durata nu este un pretext pentru un abdomen flasc, chiar daca femeile sunt mai îngaduitoare cu aspectul fizic al partenerului.
  • Vorbeste cu el daca simti ca toate eforturile tale sunt în zadar. Spune-i daca vezi ca el nu face nimic pentru a elimina monotonia din cuplu si afla care sunt cauzele atitudinii lui; s-ar putea ca nu întotdeauna felul lui de a se comporta sa aiba legatura cu tine. ¥n cazul in care da dovada de disponibilitate, puteti apela si la un terapeut de cuplu, care poate ghida pas cu pas revitalizarea relatiei.

 

De ce apare monotonia in cuplu?

 

Dincolo de atractia initiala, obisnuinta, lipsurile materiale, relatiile dificile cu ceilalti membri ai familiei sau anumite boli pot devitaliza cuplul, lasand sa apara un nou pattern, care este de multe ori disfunctional in relationare si comunicare, conducand la uzura si chiar la destramare. Monotonia in cadrul cuplului este asociata cu stari de furie, dezamagire si resentimente. Din pacate, uneori singura forma de comunicare in cadrul unui cuplu ramane cearta.

Surse ale monotoniei in cuplu par sa fie detasarea emotionala de partener, supraresponsabilizarea unui partener in raport cu celalalt, lipsa deschiderii, a increderii, lipsa de intimitate, precum si lipsa unor scopuri comune.

 

 

 

Consultant: Adriana Rauta, psiholog clinician MedLife