Motive mai putin obisnuite care duc la infertilitate

infertilitateInfertilitatea a devenit o problema din ce in ce mai des abordata, pentru ca numarul persoanelor infertile pare sa tot creasca. Acum, cam 1 din 6 cupluri din Romania intampina dificultati in conceperea unui copil, iar problemele apar atat la femei, cat si la barbati. Tocmai de aceea au inceput sa se diversifice si metodele de tratament si studiile despre cauzele infertilitatii.

Pe langa cauzele comune ale infertilitatii, cum ar fi cele hormonale, endocrine, genetice sau diversele boli cu transmitere sexuala, exista si lucruri mai putin obisnuite care afecteaza fertilitatea, multe dintre ele tinand de obiceiurile noastre ce ne ocupa mare parte din viata.

Cafeaua si sportul in exces ne pot scadea sansele de a avea copii

  • Consumul de cafea poate crea probleme de fertilitate. Oamenii de stiinta au descoperit si motivele pentru care cafeaua ingreuneaza conceperea unui copil: cafeina impiedica ovulele sa ajunga din ovare in uter. Cafeina inhiba contractiile trompelor uterine care sunt necesare pentru transportul ovulelor in uter. Bineinteles, acest lucru nu se aplica daca bem o cafea mica din cand in cand. Problemele apar atunci cand consumul ajunge la 4 cesti de cafea pe zi sau mai mult.
  • Prea mult timp petrecut la sala in cazul femeilor reduce fertilitatea. Antrenamentul fizic este bun pentru sanatate, insa nu in cantitati exagerate. In urma unui studiu facut pe mai mult de 3000 de femei, s-a constatat ca cele care practicau prea mult sport aveau un risc de 3 ori mai mare decat celelalte sa nu poata concepe un copil. Cercetatoarea care a condus studiul a ajuns la concluzia ca existau 2 grupuri de femei dintre cele participante care au avut cele mai mari probleme in conceperea unui copil: cele care se antrenau aproape zilnic si cele care faceau antrenamente pana la epuizare. Tinerele sub 30 de ani s-au dovedit a fi cele mai vulnerabile la acest risc, neputand concepe un copil in primul an in care incercau. Cu toate acestea, efectele negative despre care vorbim par sa nu fie permanente. De aceea, conducatoarea studiului sfatuieste femeile care vor sa ramana insarcinate sa faca antrenamente mai usoare in perioada conceperii copilului. Activitatea fizica prea intensa afecteaza fertilitatea, in timp ce exercitiile fizice moderate sunt intotdeauna benefice.

Alimentatia – in stransa legatura cu fertilitatea

Mancarea modificata genetic are si ea impact negativ asupra fertilitatii. Un studiu facut pe soareci hraniti cu porumb modificat genetic a aratat o scadere a numarului de nasteri si de pui conceputi din cauza acestui timp de alimentatie. Studiul facut de un grup de cercetatori austrieci a declansat multe pareri acuzatoare privind motivele pentru care guvernele mai multor state au aprobat introducerea pe piata a produselor modificate genetic. Un expert in mancare modificata genetic de la Greenpeace International a spus chiar ca acest tip de mancare pare sa actioneze ca un agent de control al nasterilor, care poate duce chiar si la infertilitate.

Desi poate parea surprinzator, antioxidantii, vanduti pentru beneficiile lor in fel si fel de produse, de la bauturi la mancare si creme pentru fata, au printre efectele adverse infertilitatea. Dintre antioxidantii foarte cunoscuti sunt si vitaminele C si E, care actioneaza prin eliminarea unor molecule de oxigen reactiv care sunt produse in mod natural de corp. Stresul poate duce la o productie crescuta a acestor molecule active, care afecteaza toate celelalte tipuri de celule ale corpului. O echipa de cercetatori a aplicat antioxidanti in ovarele femelelor soareci si a constatat ca nivelul ovulatiei a scazut rapid, foarte putine ovule reusind sa mai atinga stadiul fertilizarii.

Un alt motiv la care probabil multi dintre noi nu ne gandeam ca poate avea vreo legatura cu infertilitatea, este alimentatia din copilarie. Un studiu facut pe femei si barbati nascuti in familii sarace a aratat ca alimentatia in primii ani ai copilariei era legata de sansa de a se reproduce. Aproximativ jumatate dintre persoanele nascute intr-un an in care culturile de orz si secara au fost scazute, nu au avut niciun copil intreaga viata. In schimb, cei nascuti in familii sarace, dar in ani in care culturile de cereale au fost bogate, au facut cel putin un copil. Aceste date arata ca mancarea primita de copil in perioada prenatala si postnatala poate limita capacitatea de dezvoltare a sistemului reproductiv.

Tehnologia moderna dauneaza fertilitatii la barbati

Exista insa si lucruri care afecteaza in special fertilitatea la barbati. Pe langa bine-cunoscutele cauze cum ar fi consumul de alcool, obezitatea, fumatul si drogurile exista si lucruri ce nu par a avea vreo legatura cu infertilitatea si care totusi o cauzeaza. Vorbitul la telefonul mobil este unul dintre ele. Cercetatorii de la o universitate din Canada au descoperit ca folosirea telefonului mobil afecteaza calitatea spermei si duce la scaderea fertilitatii. De ce? Pentru ca undele electromagnetice transmise de mobile sunt in stransa legatura cu hormonii masculini. Cercetatorii au descoperit ca barbatii care foloseau telefonul mobil aveau un nivel mai mare al testosteronului si mai scazut al LH-ului, un hormon reproductiv care este secretat de glanda pituitara din creier.

Telefoanele mobile nu sunt singurele instrumente moderne si absolut necesare care afecteaza fertilitatea la barbati, ci si laptopurile au o contributie insemnata. Combinatia dintre caldura generata de laptopuri si pozitia in care stam pentru a tine laptopul in echilibru pe genunchi, creste temperatura in zona scrotului, ceea ce duce la scaderea calitatii spermei. Doar in primele 15 minute de folosire a laptopului, temperatura scrotului creste cu 1grad Celsius. Cercetatorii spun ca acest obicei, pe termen lung, poate produce schimbari ireversibile in ceea ce priveste functiile reproductive masculine.

Oricat de ciudate si de punctuale ar parea indicatiile oferite in acest articol ele participa, in ansamblul complet al vietii, la posibilitatea de a avea un copil. Acestea nu sunt indicatii absolute dar constituie aspecte de care este bine sa tinem cont, inca din tinerete, pentru a ne mentine echilibrul interior si exterior necesar unei vieti sexuale normale si unei vieti de familie complete.

Text: Bianca Badescu