Obiceiuri care duc la aparitia acneei II

shutterstock_82960630Partea frustranta cu aparitia acneei este ca aceasta apare la oricine, indiferent de varsta. Partea buna, este ca la unii se manifesta intr-un fel mai bland, iar la altii intr-un mod mai brutal.  Oricum ar fii, la varsta adulta aceasta este si mai greu de suportat.

Se cunoaste faptul ca oamenii predispusi la acnee se nasc cu un numar de celule de aproximativ patru pana la cinci ori mai mare decat persoanele care nu sunt predispuse la aceasta afectiune. Cu toate acestea, exista si alti factori care duc la iritarea pielii. Se pare ca vinovatul se afla in obiceiurile de ingrijire zilnica.

 

Obiceiul NR. 6: Produse de par pe care le utilizati

Multi oameni nu cred ca produsele lor de par pot provoca acnee, dar gandeste-te cat de des iti atinge parul fata. Indicat este sa iti speli parul in fiecare seara, deoarece toti microbii din par ajung direct pe fata de perna pe care dormi. O igiena corespunzatoare a scalpului ajuta ca porii sa nu se mai infecteze atat de usor. Produsele pentru par cu continut de ulei, silicon si plastifianti vor bloca porii sa se infecteze, asa ca incearca sa te orientezi spre produsele ce contin aceste ingrediente daca vrei sa nu ai surprize neplacute.

 

Obiceiul NR. 7: Folosirea unor accesorii de machiaj necuratate

Bine, acum ca ai invatat lectia cu etichetele produselor cosmetice pe care le achizitionezi, este momentul sa te gandesti la accesoriile pe care le folosesti atunci cand te machiezi. Pensulele, periutele si buretii cu care aplici zilnic machiajul pot fi si ele o sursa de bacterii cauzatoare de acnee. Indicat este sa le cureti macar o data pe luna. Incearca sa folosesti cosmetice noncomedogenice– care nu blocheaza porii.

 

Obiceiul NR. 8: Dieta ta

OK, deci ai auzit zvonuri ca anumite alimente precum ciocolata si prajelile duc practic la aparitia cosurilor, dar vestea buna este ca nu e in totalitate adevarat. Intr-adevar, o dieta nesanatoasa poate afecta grav calitatea pielii tale, insa nu atat de mult pe cum s-ar crede.  Alimentele cu indice glicemic ridicat (cum ar fi zaharul rafinat, painea alba, pastele si alimentele prajite) pot provoca acnee. Deci, daca mananci aceste alimente numai ocazional, atunci nu trebuie sa te ingrijorezi. Un alt factor este alcoolul, care, in cantitati mari si consumat des, poate provoca acneea, pentru ca deshidrateaza nu numai pielea, ci intregul organism.

 

Obiceiul NR. 9: Imbracaminte necorespunzatoare

Hainele pe care le porti ar putea fi prima cauza pentru aparitia acneei pe corp. Tesaturile din poliester si cele din lycra sunt cele mai periculoase materiale pentru piele.

Solutia: Alege haine din fibre naturale (bumbac), in care sa poata respira pielea.

 

Obiceiul NR. 10: Fumatul

In timp ce unii medici nu se pun de acord in ceea ce priveste efectele pe care le are fumatul asupra pielii, exista dovezi clare care demonstreaza ca acesta influenteaza intr-o mare masura aparitia acneei. De exemplu, cercetatorii de la Institutul de dermatologie din San Gallicano, Roma, au identificat factorii noninflamatorii responsabili pentru aparitia acneei. Ei au constatat, de asemenea, ca fumatorii care au avut acnee in anii de adolescenta au fost de patru ori mai predispusi  la acnee la maturitate decat nefumatorii. “Acneea fumatorilor”, cum a fost numita, se caracterizeaza prin blocarea porilor si aparitia comedoanelor, a punctelor negre continand diferite bacterii care duc, in final, la inflamarea epidermei. 

Text: Andreea Popescu