Obiceiuri daunatoare pentru piele

obiceiuri_daunatoare_pt_pieleTanjesti dupa pielea fina si fara imperfectiuni pe care o aveai in copilarie si nu intelegi de ce starea ei s-a modificat? Cel mai probabil din cauza schimbarilor hormonale care vin odata cu maturizarea, dar si din cauza obiceiurilor tale care iti pot afecta pielea. Afla ce “pacate” poti comite cu pielea ta, pentru a sti sa le eviti.

  • Obisnuiesti sa te culci fara sa te speli pe fata. De cele mai multe ori, la sfarsitul zilei te simti epuizata, asa ca te bagi in pat fara sa te speli pe fata? Gandeste-te insa ca, de-a lungul zilei, pielea ta a fost expusa mai multor factori: praf, machiaj, poluare, transpiratie… toate acestea raman pe piele iar in timpul noptii iti blocheaza porii in loc sa-i lase sa respire. Aceste lucruri pot duce la aparitia cosurilor si punctelor negre si, in plus, iti vor murdari si perna pe care probabil vei mai dormi cateva nopti apoi. Spalatul pe fata trebuie sa intre in rutina ta la fel ca si spalatul pe dinti. 

Daca stii ca, de obicei, inainte de culcare esti prea obosita si esti tentata sa sari peste acest pas, spala-te pe fata imediat dupa cina sau pune-ti niste servetele sau dischete demachiante la indemana, pe noptiera.

  • Iti atingi fata tot timpul cu mainile, te scarpini la ochi, iti zgandari tenul sau iti tot dai parul dupa ureche. Probabil nici nu iti dai seama cat de des faci acest lucru, insa trebuie sa stii ca, de fiecare data, transferi germenii de pe maini pe fata. Gandeste-te la toate lucrurile pe care le atingi intr-o zi: manerele usilor, scaunele sau barele din mijloacele de transport in comun, bancomate, bani etc. – ai vrea ca microbii de pe aceste obiecte sa fie transferati pe fata ta? 

Asa ca da atentie acestui obicei daunator si, odata ce ai observat cat de des iti atingi fata, concentreaza-te sa iti tii degetele departe. Daca totusi iti atingi fata din reflex si nu-ti dai seama, incearca macar sa iti pastrezi mainile foarte curate si sa folosesti geluri antibacteriene, pentru a reduce numarul germenilor care iti ajung pe fata.

  • Folosesti produsele de machiaj pana la ultima picatura. Atunci cand iti place foarte tare un produs de machiaj sau cand ai cheltuit destul de mult pe el, esti tentata poate sa il folosesti pana la ultima picatura. Cu toate acestea, daca ne-am gandi ce se ascunde in tubul de gloss sau in mascara atunci cand sunt aproape consumate, probabil am prefera sa le aruncam.

Este bine sa ne restructuram trusa de machiaj in fiecare sezon, la fel cum facem si cu dulapul nostru, si sa aruncam produsele pe care nu le-am mai folosit in ultimele trei luni. Daca nu reusesti sa tii minte cand ai desfacut produsul respectiv, scrie cu un marker pe ambalaj data la care iti cumperi un produs nou.

  • Nu folosesti protectie solara sau nu aplici crema cu filtru UV de mai multe ori pe zi. Chiar daca iti aplici un strat de crema cu protectie solara dimineata, pe parcursul zilei aceasta se sterge, din cauza caldurii, transpiratiei, chiar daca pe eticheta scrie ca dureaza intreaga zi.

Cel mai bine este sa iti speli fata la pranz si sa reaplici crema cu protectie solara sau sa iti dai cu un strat de pudra cu SPF. Ideal este sa le folosesti pe amandoua, mai intai crema si apoi pudra pentru retusuri. Si nu trebuie neaparat sa stai la plaja ca pielea sa iti fie afectata, acelasi lucru se intampla si daca mergi cu masina, daca ai biroul langa un geam prin care intra soarele sau daca pur si simplu mergi pe strada.

  • Uiti sa-ti ingrijesti pielea de la gat in jos. Multi dintre noi dam atentie tenului nostru, dar uitam de gat si decolteu si le neglijam. Pielea de pe decolteu si de sub barbie este mai subtire decat cea de pe fata si, cu toate acestea, este la fel de expusa la soare.

Trateaza-ti gatul si decolteul cu aceeasi atentie pe care i-o acorzi si fetei tale – da-ti cu crema hidratanta, cu filtru de protectie solara si cu produse anti-imbatranire.

  • Mananci multe dulciuri. Zaharul este unul dintre cele mai daunatoare lucruri pentru pielea ta. Un nivel ridicat al zaharului in sange produce schimbari in ceea ce priveste secretia de colagen, astfel ca tesuturile au de suferit si pielea imbatraneste mai usor.

Evita mancarurile cu mult zahar, cum ar fi prajiturile, bomboanele, sucurile, dar si painea alba si pastele. Inlocuieste-le cu produse din cereale integrale care iti vor tine nivelul zaharului din sange la cote normale.

  • Iti storci cosurile si iti rupi crustele. Este, intr-adevar, tentant sa faci acest lucru si multi dintre noi nu rezistam atunci cand vedem ca ne-a aparut un cos fara sa il scoatem. Dar trebuie sa inveti sa te controlezi cand vine vorba de pielea ta, pentru ca, atunci cand storci un cos pana iese sange din el sau cand ii rupi coaja, te poti alege cu cicatrice care nu mai trec.

Lasa cosurile sa se vindece singure si acopera-le cu fond de ten si corector pana trec. Daca stii ca nu te poti abtine sa-ti rupi cojile de la diverse rani/cosuri de pe corp, acopera-le cu un bandaj pana trec. Cand vrei neaparat sa-ti scoti un cos, foloseste un servetel curat pentru a-l stoarce. In plus, nu le chinui prea tare, pana iti da sangele, pentru ca poti ramane cu urme.

  • Nu-ti hidratezi pielea. Majoritatea oamenilor au anumite zone ale fetei uscate. Atunci cand pielea ne tine, ne mananca sau se cojeste inseamna ca este deshidratata. Acest lucru i se poate intampla chiar si unui ten gras. Atunci cand pielea este hidratata, se irita mai greu si se apara mai usor.

Nu trebuie sa-ti hidratezi intreaga fata daca este grasa, insa poti aplica crema pe zonele in care ai nevoie. Opteaza pentru un ser sau o lotiune fara ulei daca ai tenul gras si pentru o crema hidratanta daca ai tenul uscat. Daca nu stii exact ce fel de crema iti trebuie, alege una antialergenica si fara parfum.

In plus, ai grija la fumat, pentru ca acesta face pielea sa imbatraneasca prematur, la fel ca soarele. Radicalii liberi din tigari dauneaza colagenului si tesutului elastic din piele si o fac sa se rideze mai usor. Asa cum pentru a afla daca ai nereguli in corp iti faci analize, la fel si pentru a afla in ce stare se afla pielea ta trebuie sa te duci la dermatolog macar o data pe an si astfel poti preveni si vindeca probleme ale pielii dintre cele mai diverse.

Text: Bianca Badescu