Ochii, oglinda sufletului

shutterstock_6614860Ochii sunt expresia personalitatii omului, care insumeaza mai toate insusirile si defectele. Ei reflecta, odata cu intreaga gama de sentimente, o oaza de lumina din lumea tainica a sufletului.

Ochii pot fi calmi, dusmanosi, maniosi, rugatori, inspaimantati, tristi, fermecatori, veseli, fascinanti.

 Frumusetea ochilor femeilor a fost intotdeauna cantata de poeti. In orient, femeilor nu li se permitea sa-si descopere fata in public. Numai ochii lor puteau fi vazuti deasupra valurilor stravezii. Cata arta se cerea pentru ca ochii sa fie expresia feminitatii, a frumusetii, a rafinamentului ! Cu cata maiestrie erau subliniati, colorati, umbriti, alungiti sau reliefati ! Dar pentru ca am vorbit de frumusetea lor, trebuie sa stim ca ochii sunt si foarte sensibili. Ei participa la toate starile sufletesti, la toate actiunile noastre, in ei se reflecta toata gama sentimentelor prin care trecem noi, oamenii, toate consecintele marcate de mediul ambiant: tensiune nervoasa, explozii de manie, lumina prea intensa sau prea slaba, vant, ploaie, ninsoare, ger, inghet, oboseli si insomnii, excese fizice si intelectuale. Dintre toate acestea, tensiunea nervoasa si exploziile de manie fac sa se zbata pleoapele, sa se stranga inconstient, ceea ce duce la crisparea fruntii si la impodobirea ei cu riduri orizontale, la incruntarea sprancenelor, care lasa o cuta adanca intre ele.

La coada ochilor isi face aparitia un evantai in forma de raze – ,,laba gastii’’ – provocate de repetate crispari ale muschilor oculari, mai ales cand ochii nu sunt protejati. De aceea ar trebui sa purtam ochelari de soare sau, daca este cazul, ochelari de vedere cu dioptriile necesare. Haideti sa vedem cum putem evita  cativa dintre factorii care aduc prejudicii frumusetii ochilor.

Prima masura va fi aceea de relaxare si calmare. Apoi vom avea grija de camera in care locuim, care va trebui sa fie intotdeauna bine aerisita, cu o temperatura constanta. Se va evita consumarea alcoolului, a pastelor fainoase, a grasimilor, a dulciurilor si a tutunului. In acest fel, ficatul si bila se decongestioneaza prin eliminarea toxinelor.

Atunci cand oboseala din trup este excesiva, nu este indicat sa se continue efortul, oboseala fiind soneria de alarma a organismului. Pentru odihna si inviorarea acestuia, se aplica pe ochi doua comprese cu apa calda sarata sau ceai de musetel.

Cand citim, distanta de la ochi la carte este necesar sa fie de 25-30 cm si, oricat de pasionanta ar fi lectura, intrerupand cititul din cand in cand si privind fara tinta, menajam ochii.

Aceste recomandari, usor de pus in practica, sunt menite sa inlature oboseala ochilor, mereu solicitati. Desigur, ele sunt valabile in conditiile unui efort cotidian. Si mai ales sunt valabile pentru ochii sanatosi, fiindca orice boala a ochilor nu poate fi tratata decat conform prescriptiilor medicului specialist. Recomandarile noastre sunt bine de luat in seama in timpul vacantelor, cand ochii pot fi adesea obositi si iritati.

 

Text: Alexandra Lupu