Osteoporoza si riscul de fracturi

Dupa varsta de 50 de ani, aproximativ 30% dintre femei sufera de osteoporoza, iar un procent de aproape 50%, este atins de aceasta maladie dupa 65 de ani! Primul semn vizibil al acestei boli care se instaleaza viclean, incetul cu incetul, fara o simptomatologie
aparte,  este fractura.

Dezvoltarea oaselor in copilarie

Fetele care urmeaza la o varsta prea frageda diete draconice, intr-o perioada in care scheletul lor este inca in constructie, nu realizeaza ca astfel isi “ipotecheaza” capitalul osos, care in cazul persoanelor anorexice  se diminueaza cu 3% pe an. Programata sa se dezvolte pana la varsta de 25 de ani, masa noastra osoasa depinde in mare parte de capitalul nostru genetic.
Pentru o dezvoltare armonioasa a sistemului osos, trebuie indeplinite trei conditii:
– o alimentatie bogata in proteine care asigura constitutia oaselor, in fosfor, magneziu si calciu care ii vor asigura rezistenta, precum si vitamina D care favorizeaza fixarea calciului. Aceasta vitamina se prescrie de obicei la copii pana la 4-5 ani. Dupa aceasta varsta, aceasta este produsa in mod natural prin actiunea ultravioletelor pe piele, cu conditia sa ne expunem in mod echilibrat la lumina. Din cand in cand insa putem aduce un aport de calciu organismului si prin cure periodice.
– exercitiile fizice, indispensabile pentru a stimula
oasele prin tractiunea regulata a tendoanelor
musculare de pe os. Incurajati-va copiii si adolescentii sa faca sport de mai multe ori pe
saptamana.
– hormonii secretati de glanda tiroida indeplinesc un rol important in metabolismul osului: hormoni tiroidieni, parathormon secretat de paratiroida, precum si hormonii sexuali, incepand cu perioada pubertatii, estrogenii la fete si testosteronul la baieti. In cazurile de incetinire a cresterii, sfatul unui medic endocrinolog se impune cu prisosinta.

Fito-estrogenii si menopauza
Fito-estrogenii de soia sunt recunosuti pentru efectele lor benefice asupra bufeurilor de caldura. Recent insa, au fost initiate studii care au demonstrat ca fito-estrogenii actioneaza si asupra oaselor. Astfel, din trei experimente efectuate asupra femeilor,  s-au inregistrat doua cazuri in care s-a observat o incetinire a procesului de pierdere osoasa, iar in al treilea, dimpotriva, un castig. Numai ca aceste studii de scurta durata nu au fost inca validate deoarece lotul de persoane ales a fost extrem de limitat.

Mi-e frica sa ma ghemuiesc!
Toata viata suntem intr-o continua pierdere osoasa care se manifesta prin accentuarea curbarii coloanei si printr-o relaxare progresiva a tendoanelor si muschilor. O data cu varsta trebuie sa luam anumite masuri pentru a conserva cat de mult putem capitalul nostru osos.
Osul este un tesut viu, strabatut de vase si nervi care se remodeleaza pe tot parcursul vietii prin functionarea cuplata a doua tipuri de celule, osteoclastele, care distrug osul vechi, si
osteoblastele, care fabrica os nou. Dupa varsta de 25 de ani, capitalul osos nu se schimba
pana la varsta de 40 de ani. Valoarea pierderii fiziologice normale se situeaza la 1% pe an, atat la femei cat si la barbati, insa in cazul unei carente severe de estrogeni, dupa menopauza,  se inregistreaza o pierdere de 3% pe an, timp de 5 ani, ceea ce reprezinta aproximativ 15% din masa scheletului. Mai tarziu, pierderea revine la valoarea dinainte, adica de 1% pe an. Menopauza sau pre-menopauza sunt perioade in care va puteti relua bunele obiceiuri:
– lasati-va de fumat;
– limitati alcoolul si cafeaua;
– faceti sport pentru ca at ta vreme cat oasele si ligamentele sunt solicitate in mod regulat, oasele continua sa fixeze calciul.
– faceti “cure” de vitamina D, expunandu-va la soare;
– ameliorati-va alimentatia.

Cand mergi la doctor pentru depistarea osteoporozei? Am sau nu osteoporoza?
Depistarea afectiunii se realizeaza prin intermediul osteodensiometrului, examen care consta in masurarea densitatii osoase ( la nivelul coatelor, a vertebrelor lombare) recomandat in urmatoarele cazuri:
– In perioada pre-menopauzei, daca exista riscuri precum hipertiroidita, tratamente anterioare cu cortizon ( osteoporoza cortizonica poate exista inca de la varsta de 25 de ani), ereditatea osteoporotica (in cazul in care mama a avut fracturat colul femurului) sau antecedente de anorexie (pentru deficit calcic, mai putine de 3 % pe an la anorexicele care nu
mai au ciclu menstrual).
– Cand s-a fracturat un os in urma unui traumatism minor ( de la o caztura pe strada, de exemplu), dovada certa de osteoporoza. Osteodensitometrul permite, inainte de inceperea tratamentului, stabilirea indicelui mesei osoase, care se poate
reevalua apoi la un interval de doi ani. O prima fractura a unei vertebre multiplica de patru
ori riscul de a mai face una, iar de doua ori, acela
de a avea o fractura a colului femural.
– Incepand cu perioada menopauzei, din motive hormonale, chiar daca incetarea ciclului menstrual este precoce, la 35-45 de ani. Efectuarea controlului este necesara mai ales in cazul in care nu s-a urmat nici un tratament hormonal substitutiv.
– Odata cu varsta! Cu cat imbatranim mai mult, cu atat, riscul de a avea osteoporoza este mai mare.

Alimente recomandate la vremea menopauzei:
– produse lactate;
– consum mare de fructe si legume: contin potasiu, care permite raspandirea calciului si polifenoli, cunoscuti pentru proprietatile lor anti-oxidante.
– consumati proteine vegetale (fasole, mazare), alimente bogate in micronutrimente, calciu, fier, vitamine, de 2-3 ori pe saptamana.
– nu neglijati nici proteinele animale, sursa de vitamina D – ficat ( de vitel), oua si mai ales peste (somon, ton, sardine) – daca se poate, chiar de 3 ori pe saptamana.
– limitati consumul de bauturi racoritoare, mai ales carbonizate. Bogate in fosfati, acestea perturba absorbtia calciului.

Text: Ema Ofiteru