Papusile si comportamentul copiilor

Cu papusa la psihologSe pare ca aspectul fizic al unor papusi poate influenta in mod negativ comportamentul copiilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca cei mici incearca sa imite siluetele imposibile ale papusilor.

Barbie, un star periculos
De cativa ani, expertii sunt tot mai interesati de designul jucariilor infantile. Sunt in actualitate polemicile despre dezechilibrele emotionale care pot interveni la moartea unei mascote virtuale. Un aspect discutat este efectul negativ pe care il pot avea anumite papusi datorita masurilor exagerate ale corpului lor. Cresterea cazurilor de tulburari alimentare, precum bulimie sau anorexie, a tras un semnal de alarma.  Probabil ca cea mai controversata papusa este Barbie. Ea nu mai este de mult timp o simpla papusa, ci o icoana pentru mii de fetite, adolescente, dar si femei care ii imita hainele si stilul. Cazul cel mai dramatic este cel al americancei Cindy Jackson, o femeie care timp de 20 de ani si cu ajutorul a 19 interventii chirurgicale aproape si-a atins obiectivul: sa fie clona vie a blondei de plastic, papusa Barbie.
 
Papusile influenteaza comportamentul
Expertii sunt contra designului de papusi cu masuri extraordinare. Ei cred ca acest factor, alaturat zveltetei extreme care a invadat podiumurile de moda, poate altera perceptia celor tineri despre ceea ce ar trebui sa insemne un corp normal. Fara indoiala, fetele nu sunt singurele sclave ale felului cum arata papusilor. Mii de doctori avertizeaza ca musculatura excesiva a papusilor poate avea un efect similar in cazul baietilor, cum ar fi inceperea consumului de substante dopante pentru cresterea masei musculare. Psihiatrul Harrison G. Pope, de la spitalul McLean din Massachusetts, a studiat morfologia unei asemenea jucarii: soldatul G.I. Joe. Acest „erou militar”, fabricat in 1964, a fost prima papusa de actiune din lume. Cu timpul s-au experimentat anumite schimbari. Pe masura ce Barbie slabea si isi marea bustul, noile generatii de G.I. Joe erau mai musculoase. Bicepsii au un perimetru mult mai mare decat mijlocul. Transferate la o fiinta umana, aceste masuri ar da nastere la ceva grotesc. Jucariile impun o conditie fizica imposibil de atins pe cai naturale, fara substante dopante precum hormonul cresterii, steroizi, anabolizanti si alte forme de testosteron sintetic. Medicii avertizeaza ca si alte jucarii asemanatoare, ca Power Ranger sau Batman, prezinta musculatura excesiva. Substantele dopante au facut posibil ca unii barbati sa aiba corpuri supranaturale, iar acum acest standard se impune si in cazul jucariilor care influenteaza noile generatii.
Pentru moment, protestele doctorilor nu par a fi inutile. Fabricantii papusilor Barbie au anuntat schimbari de fizionomie. Viitorul model va avea talie mai groasa si bust mai mic pentru a semana cu o femeie obisnuita, in carne si oase.

Text: Ana Macovei