Pastele din faina de banane verzi, benefice persoanelor cu boala celiaca

shutterstock_16383277Cercetatorii de la o universitate din Brazilia au constatat ca pastele fara gluten preparate din faina de banane verzi sunt mai acceptabile decat pastele normale in cazul persoanelor care se confrunta cu boala celiaca. Se pare ca acest produs vine in ajutorul persoanelor cu intoleranta la gluten, a celor care sufera de boala celiaca si de anumite tipuri de dermatita. Raspunsul sistemului imunitar, la persoanele cu intoleranta la gluten, este reprezentat de probleme la nivelul intestinului subtire.

Boala celiaca netratata duce la aparitia cancerului intestinal si la inflamarea mucoasei. In plus, conform oamenilor de stiinta, produsul are mai putine grasimi si este mai ieftin decat pastele standard.

“Nu a fost gasita nicio diferenta semnificativa intre pastele modificate si esantioanele standard in ceea ce priveste aspectul, aroma, gustul si calitatea per ansamblu”, a spus cercetatorul Renata Puppin Zandonadi, doctor in Departamentul de Nutritie, Universitatea din Brazilia.

Cercetatorii au comparat pastele facute din faina de grau integral si oua intregi cu cele facute din faina de banane verzi, albus de ou si apa. Modificarile celei de-a doua retete au redus substantial continutul de grasime si au crescut valoarea de proteine, ceea ce a dus automat la reducerea glutenului.

Conform constatarilor facute, pastele din faina de banane verzi au un continut scazut de grasimi cu peste 98%. Aceasta reducere este deosebit de importanta la pacientii cu boala celiaca, deoarece acest produs fara gluten ridica astfel nivelurile de lipide. Cincizeci de participanti care nu au boala celiaca si 25 de pacienti cu boala celiaca au comparat eficacitatea acestor paste. In ambele grupuri, pastele modificate au fost mai bine acceptate decat forma standard a acestora in ceea ce priveste aroma, gustul, textura si calitatea, lucru care indica faptul ca produsul poate fi comercializat, eventual, pe o piata mai larga, si nu neaparat doar pe cea destinata persoanelor care se confrunta cu intoleranta la gluten. Pastele modificate au avut o cantitate mai mare de amidon, ceea ce duce la reglarea colesterolului si la evitarea bacteriilor intestinale.

“Avand in vedere ca boala celiaca netratata duce la aparitia cancerului intestinal, produsele fara gluten, cu compusi bioactivi, cum ar fi cele prezente in faina de banane verde, sunt extrem de important pentru pacientii cu boala celiaca”, a spus dr. Zandonadi. “Pacientii vor beneficia de ingerarea unui produs cu un profil nutritional mai bun facut dintr-un ingredient care este produs si consumat in intreaga lume”.

Cercetarea a fost publicata in Jurnalul Oficial al Academiei de Nutritie si Dietetica.

 

Text: Andreea Popescu