Pericolul zapezii, metode de supravietuire

 Cum sa supravietuiesti in zapada adanca si afanata Evitarea “fantanilor de copac”Pentru cei ce practica schiul si snowboard-ul si sunt permanent in cautarea zapezii perfecte, aceeasi zapada minunata ii poate ucide. Specialistii care au studiat accidentele de schi, au relevat un risc important: sufocarea prin caderea, cel mai adesea cu capul inainte, in aglomerari de zapada create in jurul copacilor (asa numitele “fantani de copac”) sau chiar in camp deschis.

Similare cazurilor de deces in urma avalanselor, multe incidente au existat in vestul Statelor Unite si Canadei, desi acelasi risc este prezent oriunde sunt intrunite conditiile de depunere in straturi mari ale zapezii. Aceste periculoase “fantani de copac” se intalnesc in zonele mai putin frecventate.

 

 Crengile lungi ale coniferelor creaza o zona protejata in jurul trunchiului copacului si poate aparea o astfel de fantana alcatuita din zapada si goluri de aer. In general e foarte greu sa-ti dai seama care copac este periculos doar uitandu-te la el, iar riscurile aparitiei fantanilor cresc semnificativ in urma furtunilor de zapada. “Fantanile de copac” au tendinta sa se formeze in avalele copacului deoarece zapada care vine din susul dealului va aluneca si se va compacta la intalnirea cu trunchiul. De asemenea, aceste fantani  se mai intalnesc si in zonele ferite de vant.
 
Stati pe teren solid
Cel mai important este sa preveniti deoarece sansele de supravietuire in urma scufundarii in zapada sunt mici. In timpul unui experiment, 10 voluntari au fost plasati in false “fantani de copac”. Nici unul nu a reusit sa se elibereze singur. Cel mai important pas al prevenirii accidentelor este sa rezistati tentatiei de schia printre copaci atunci cand zapada este abundenta si pufoasa, indiferent cat de tare va atrage acel drum imaculat.

Daca totusi, zapada este prea imbietoare si va treziti ca ati pornit la vale:
– porniti insotit de alt schior si stati in raza vizuala a partenerului. Asta inseamna ca veti urmari coborarea partenerului si veti incepe sa coborati atunci cand acesta va priveste.
– purtati echipament personal de salvare: un far de semnalizare, lopata, sonda si fluier.
– indepartati curelusele de la bete pentru a nu stanjeni eforturile de eliberare sau de creare a unui spatiu de respirat.

Ce faceti daca ati cazut?
Daca alunecati spre o “fantana de copac” sau un banc adanc de zapada faceti tot ce puteti ca sa evitati caderea: agatati-va de crengi, imbratisati copacul sau orice altceva va ajuta sa ramaneti la suprafata. Odata cazut e foarte important sa rezistati impulsului de a va zbate. Cu cat va zbateti mai mult cu atat mai multa zapada va cadea in fantana si se va compacta in jurul dumneavoastra. La fel, schiurile sau placa pot scutura zapada de pe crengi. In loc sa va panicati incercati intai sa creati un spatiu in jurul fetei pentru a putea respira. Apoi, incepeti sa basculati incet corpul pentru a scobi zapada si a va crea spatiu si aer. Fiti increzatori ca ati fost zarit de partenerul vostru care va veni sa va salveze. Daca nu, expertii va sfatuiesc sa ramaneti calm cat asteptati ajutoarele. Aveti sanse de supravietuire daca va mentineti spatiul de respirat. Dupa catva timp, caldura generata de corpul vostru, combinata cu miscarile de balansare vor compacta zapada si va veti putea croi drum afara.

Text: Sandra Patrutescu