Perle veritabile – eleganta desavarsita

Perle-veritabileCoco Chanel spunea simplu ca, pentru a fi eleganta, orice femeie are nevoie de o rochie neagra si de un sirag de perle. Perlele au fost purtate de-a lungul timpului de catre femei celebre si sunt unele dintre cele mai seducatoare bijuterii, rafinate, stilate, care insufla pur si simplu finete oricarei tinute, indiferent de taieturi.

Perlele sunt fie naturale, fie de cultura,  si sunt clasificate ca fiind de apa sarata sau de apa dulce. Luciul pe care o perla il are, marimea, forma si culoarea sunt deosebit de importante atunci cand alegi sa iti cumperi un colier sau o bratara de perle sau cand persoana draga face acest gest. Daca nu stiai, perlele se masoara in milimetri, exista foarte multe tipuri de perle, unele valoroase, altele accesibile. Iata pe ce anume ar trebui sa te focusezi atunci cand pleci la cumparaturi de… perle.

 

Bratari pretioase

            Bratarile cu perle de tip catuse sunt, de obicei, montate pe un cadru din aur sau argint. Cu cat calitatea perlelor este mai de top, cu atat si bratara va fi mai scumpa. Perlele de cultura sunt montate pe un cadru de platina sau aur de 18 karate. Argintul este, de obicei, o alegere mai buna pentru perlele de apa dulce, care pot fi mov, roz sau chiar gri, completandu-se mult mai bine. In ceea ce priveste bratarile care au perle in sirag, in acest caz pe cadrul pe care se monteaza trebuie facute noduri intre perle, astfel incat acestea sa nu se loveasca una de cealalta. Incheietoarea unei asemenea bratari trebuie sa fie usor de utilizat si trebuie sa se potriveasca incheieturii mainii. Perlele de apa dulce masoara in general intre 3 si 7 milimetri si nu sunt chiar atat de scumpe. Forma lor este, de obicei, neregulata, iar culorile variaza de la alb si crem la argintiu sau levantica.

Perlele de cultura erau utilizate in perioada victoriana si edwardiana. Daca o sa-ti achizitionezi bratari vintage din acea perioada, s-ar putea sa descoperi astfel de perle. Intr-o singura molusca pot fi cultivate peste 40 de perle in acelasi timp si dureaza intre 3 si 7 ani pana la formarea ei. Pretul unei perechi foarte mici de cercei cu o astfel de perla poate depasi 150 de euro, asa ca este foarte important si cum le intretii.

 

Perle naturale

Perlele naturale sunt foarte rare si foarte scumpe. Printre acestea se numara perlele Akoya cultivate in Japonia si China, care au un luciu extraordinar si sunt cele mai frumoase perle. Sunt simetrice, sunt mai mari, sunt albe si pot avea uneori irizatii roz, insa sunt foarte speciale. Perlele tahitiene si cele din Marile de Sud sunt printre cele mai mari perle, pot ajunge chiar si pana la 13 milimetri. Pot fi verzui, albastre, gri, negre si nu sunt de obicei folosite pentru bratari, ci doar pentru margele, coliere etc.

 

Intretinerea perlelor

Daca esti fericita posesoare a unei bratari din perle, nu trebuie sa folosesti produse chimice pentru a le curata, trebuie sa eviti sa le atingi cu parfum, in plus nu trebuie sa le depozitezi alaturi de celelalte bijuterii, deoarece se pot zgaria, degrada. Le poti curata usor cu o carpa din bumbac inmuiata in apa calduta. In plus, ele sunt produse de organisme vii, asa ca trebuie sa ai foarte mare grija de ele si sa le pretuiesti, mai ales daca iti sunt daruite din inima.

 

Text: Ruxandra Raica