Petele de pe fata – cauze si tratament

Petele de pe fata – cauze si tratamentPetele maronii care ne apar uneori pe chip nu au o singura cauza la baza, ele pot fi provocate fie de agresiunile exercitate de diversi factori asupra pielii, fie de anumite boli sau chiar de unele medicamente. Care sunt cauzele aparitiei petelor pigmentare si cum poti scapa de ele, afli in continuare…

 



Cauzele aparitiei petelor pigmentare

 

 

Petele pigmentare apar cel mai des din cauza expunerii prelungite la soare, fara sa folosim creme de protectie. Atunci cand soarele ne arde pielea, melanocitele (celulele raspunzatoare de producerea melaninelor), care au rolul de a ne proteja de razele solare, sunt suprasolicitate, iar in urma activitatii prea intense a acestora, apar petele pigmentare. Si aparitia asa-numitelor pete pigmentare de varsta este legata tot de actiunea daunatoare a razelor solare.

Acneea, pe de alta parte, poate lasa in urma sa pete pe piele. Aceasta hiperpigmentare postinflamatorie, cum se numeste, apare din cauza substantelor secretate de piele ca o reactie de aparare la inflamatiile cauzate de acnee sau de uscaciune. Aceste substante accelereaza si intensifica functionarea melanocitelor care elibereaza mai multa melanina si astfel apar petele maronii. De obicei, aceasta reactie se intalneste mai frecvent la persoanele cu piele mai inchisa. In plus, atunci cand ne stoarcem si ne iritam cosurile, riscul de a ramane cu pete pe fata este si mai mare.

Exista si anumite medicamente care contin substante ce pot duce la aparitia petelor maronii pe piele. Asa ca ne putem astepta la o hiperpigmentare daca facem tratament pe baza de estrogeni, tetraciclina (un antibiotic care face pielea sa fie mai sensibila la radiatiile UV), sulfamide, amiodarona (administrata in cazul pacientilor cu boli cardiace).

Mai rar, petele pigmentare apar din cauza unor afectiuni cum ar fi bolile de ficat sau hemocromatoza (boala determinata de acumularea fierului in corp), insa in astfel de cazuri acestea nu apar doar pe fata, ci si pe alte parti ale corpului.

Uneori, femeile insarcinate se confrunta cu problema aparitiei petelor pigmentare pe ten din cauza schimbarilor hormonale care pot provoca hiperpigmentarea pielii.

 

Cum putem trata petele pigmentare?

 

 

Din fericire, exista mai multe metode pentru a scapa de petele pigmentare.

Tratarea petelor pigmentare recente: Daca petele maronii sunt recente, atunci le putem „sterge” apeland la o simpla exfoliere a pielii cu produse ce contin acid lactic sau acid glicolic in cazul in care vorbim de o piele inchisa la culoare sau cu acei exfolianti pe baza de particule abrazive daca avem pielea deschisa. De asemenea, putem apela la un peeling chimic superficial, care elimina petele si stimuleaza regenerarea pielii. O alta varianta sunt cremele cu hidrochinina, care albesc pielea. Un astfel de tratament dureaza cateva saptamani si trebuie sa avem grija sa aplicam crema strict pe portiunea unde exista pata, pentru a nu ne decolora pielea din jur. Exista si remedii naturiste pentru petele pigmentare superficiale, cum ar fi sucul de lamaie, apa cu otet ori cojile de portocale uscate si macinate, inmuiate in apa.

 

Tratarea petelor pigmentare vechi si pronuntate: Pentru petele profunde, „cu vechime”, este nevoie sa apelam la solutii profesionale. Aici vorbim de microdermabraziune (in acest caz, pe piele se aplica un spray cu cristale fine), peelingul chimic in profunzime, tratamentul cu oxigen hiperbaric, cel cu lumina intens pulsata sau cel cu laser (cu ajutorul carora se indeparteaza mai multe straturi ale pielii). Mai multe despre aceste tratamente poti afla AICI.

 

Text: Bianca Badescu