Pielea uscata, o problema ce poate fi invinsa

Cum luptam cu pielea uscata?Pielea uscata ne “bucura” de multe ori cu o serie intreaga de “beneficii”. Usturimi, mancarimi, exfolieri sunt puse la dispozitia tuturor celor ce se incapataneaza sa nu respecte cateva reguli simple. Pielea uscata insa duce la o imbatranire mai rapida. Poluare, stres, toxine… chiar ne mai trebuie un factor in plus pentru a ne distruge tineretea pielii?

Atunci cand vorbim de piele uscata avem tendinta de a ne gandi in special la pielea fetei. Uscarea tegumentului poate insa sa apara pe toata suprafata corpului si se poate manifesta si in cazul in care avem de-a face cu un ten preponderent gras. Tenul uscat prezinta un deficit de apa in celule. De aceea nu ajuta in mod semnificativ aplicarea unei creme exagerat de grase.

Sfaturi pentru a tine sub control pielea uscata
Ceea ce trebuie sa urmarim este folosirea unor produse care sa impiedice evaporarea apei din celule si sa ajute la retinerea ei la nivelul tegumentului. Toate dietele proclama apasat importanta consumului de apa. Nimic de zis, insa nu este suficient. Cele opt pahare de apa zilnice nu ne vor elibera de corvoada pielii uscate. Sunt multe alte aspecte de care trebuie sa tinem cont:

 

  • Pentru a mentine functionarea buna a celulelor nu utilizati produse care pot produce uscarea ei: sapunuri solide, produse de curatat prea dure, creme parfumate care pot produce iritatii la nivelul pielii. Astfel de produse pot distruge stratul de protectie aflat la exteriorul pielii.
  • Expunerea constanta la frig, vant si chiar aparate de aer conditionat are de asemenea efecte negative. Iarna puneti eventual un vas de apa pe calorifer pentru a aduce un plus de umiditate in atmosfera.
  • Lumina soarelui afecteaza pielea in orice perioada a anului si chiar la intensitati care par inofensive. De aceea este important sa folosim constant creme sau fonduri de ten cu factori de protectie solara. Expunerea neprotejata la razele solare poate sa creeze o mai slaba aderenta intre celulele din stratul superficial al pielii. Astfel apar neplacutele exfolieri.
  • Este gresita conceptia conform careia nu este indicata exfolierea unui tegument uscat. Sunt indicate insa produsele pe baza de acid glicolic si lactic sau acid salicilic, care respecta valoarea PH-ului. Evitati exfolierea mecanica.
  • O alta cauza a uscarii pielii este si imbatranirea, insa sunt putine lucruri care se pot face pentru ameliorarea acestui aspect. Odata cu inaintarea in varsta scade nivelul estrogenului si se subtiaza stratul de grasime de sub piele. Aceste doua aspecte determina uscarea si efectul de imbatranire. Pentru aceasta problema exista tratamente pe baza de hormoni. Folosirea alimentelor pe baza de soia se bucura de acelasi efect.
  • Cremele sunt foarte importante si trebuie sa fie folosite ori de cate ori simtiti ca vi se usuca pielea. Asa ca nu ar strica sa aveti mereu in geanta un tub de crema. Desigur nu orice fel de crema, ci una care sa contina macar o parte din urmatoarele: antioxidanti, anti-inflamatori, lecitina, gliceride si uleiuri naturale extrase din plante.
  • Evitati baile sau dusurile indelungate oricat de relaxante ar fi. Ceea ce veti obtine va fi distrugerea stratului de protectie de la suprafata tegumentului. Este bine sa nu va atasati prea mult nici de uleiurile aromate de baie. Ele pot face ca indepartarea produselor de curatare sa fie mai dificila iar acest lucru usuca si irita pielea. Aceste uleiuri pot fi aplicate cel mult dupa baie si dupa stergerea usoara a apei cu un prosop fin.
  • Zonele care se incapataneaza sa ramana uscate pot fi masate cu uleiuri naturale din plante, cum ar fi uleiul de masline care este bogat in antioxidanti. Daca refuza sa coopereze, inveliti apoi acele zone in plastic.
  • Nu uitati de buze care trebuie sa se bucure de un tratament special. Ele sunt cele mai vulnerabile la factorii agresori din mediu. Aplicati de mai multe ori pe zi un balsam de buze care nu trebuie insa sa contina extracte de menta sau scortisoara. Pot produce iritatii la nivelul buzelor.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: C.M.I. Dr. Hatami Afshin
Medic specialist Dermato Venerologie
Tel: 021. 252.05.20/ 252. 05.30

Mobil: +40 723 394 656

e-mail: [email protected]