Plante pentru tratarea acneei

shutterstock_3879916Acneea este o problema care nu se lasa invinsa cu una, cu doua. Geluri, lotiuni, creme, plasturi, toate fac parte din arsenalul impotriva acneei. Multe dintre ele insa au la baza peroxid si acid salicilic, care pot fi prea dure  pentru piele, uscand-o si provocandu-i iritatii.

Aproape toti dintre noi am avut la un moment dat macar o forma usoara de acnee. Aceasta afecteaza in general fetele intre 14 si 17 ani si baietii intre 16 si 19. Cu toate acestea, nu mereu dispare odata cu maturizarea, iar 5% dintre femei si 1% dintre barbati continua sa aiba acnee si dupa varsta de 25 de ani. Daca nu ne confruntam totusi cu o forma grava de acnee, uneori este mai bine sa incercam un tratament din plante, in loc sa ne agresam tenul cu tot felul de substate chimice.

 



Tratamente din plante pentru acnee. Le poti prepara si acasa!


Cercetatorii au descoperit ca banalul cimbru, de exemplu, este mai eficient decat multe dintre cremele si lotiunile antiacneice. Acestia au preparat o tinctura de cimbru, lasand planta sa se inmoaie in alcool timp de mai multe zile, pentru a-i extrage substantele active.  Apoi au adaugat milioane de bacterii Propionibacterium, cele responsabile pentru aparitia cosurilor si au lasat-o 5 minute sa actioneze. Cimbrul a reusit sa anihileze jumatate de milion de bacterii dintr-o lingura. Aceasta tinctura s-a dovedit mai eficienta in tratamentul acneei chiar si decat peroxidul de benzoil, folosit in multe dintre produsele anti-acneice de pe piata. Iar aceste efecte nu sunt datorate doar alcoolului din compozitie, ci si cimbrului.

 

Si aloe vera poate ajuta la tratarea acneei. Aceasta contine agenti antimicrobieni si reduce inflamatia si roseata cosurilor, plus ca previne raspandirea microbilor si deci a acneei. Daca nu apelezi la o crema cu aloe vera, poti taia o frunza proaspata de aloe si apoi poti unge zona cu acnee cu gelul care iese din frunza. Fa acest lucru de 2 ori pe zi si in aproximativ o saptamana ar trebui sa observi o ameliorare.

 

Menta are proprietati antiseptice, dezinfectante si tonice. Uleiul de menta dezinfecteaza instant cosurile, oprindu-le extinderea si pentru ca este un bun antiseptic, ajuta ranile sa se vindece mai rapid.

 

Galbenele ne pot ajuta si ele in lupta impotriva acneei. Crema de galbenele ajuta la tratarea eczemelor, cicatricilor, iritatiilor si inflamatiilor pielii, lucru care o face potrivita pentru tratarea acneei. Are proprietati antimicrobiene si antiseptice, iar crema de galbenele o puteti face si singuri, acasa. Petalele de galbenele se amesteca cu putina ceara de albine si se lasa la foc mic circa 10 minute, amestecand continuu.  Dupa ce se raceste, este gata de folosire.

 

Preparatele din plante indicate in tratamentul naturist al acneei sunt mai putin dure cu pielea noastra, iar uneori pot fi chiar si mai eficiente decat tratamentele chimice, asa ca merita sa le luam in considerare.

 

Text: Bianca Badescu