Pleoapele cazute, de la cauze medicale la remedii estetice

Pleoape-cazutePleoapele cazute sau, in termeni medicali, ptoza palpebrala, desemneaza caderea totala sau partiala a pleoapei superioare ca urmare a unei afectiuni dobandite sau congenitale. Poate fi un simptom trecator sau persistent, astfel ca la primul semn trebuie sa te prezinti fara ezitare la medic, deoarece afectiunea poate ascunde boli mult mai grave.

 



Simptomele pleoapelor cazute

Hiperlacrimatia, iritatia si tulburarea vederii sunt simptome clare ale ptozei palpebrale. Oboseala oculara este un simptom care apare din cauza efortului depus pentru a tine ochiul deschis. Un alt semn care ne indica ptoza palpebrala este dat de dificultatea de a inchide complet ochiul. In cazuri mai rare, aparitia strabismului este un semnal de alarma pentru aceasta afectiune.

 

Pleoape cazute: cauze

Cea mai frecventa cauza este imbatranirea din cauza careia se pierde flexibilitatea si elasticitatea muschiului si apare intinderea normala a pielii si a tesutului conjunctiv. Insa, afectiuni grave se pot afla la baza pleoapelor cazute cum ar fi paralizia faciala, accidentul vascular, tumora la plamani sau chiar diabetul. Sunt cazuri in care o simpla migrena persistenta poate provoca caderea pleoapelor. Ulciorul este o alta afectiune care isi lasa amprenta asupra pleoapei, dar apare doar la ochiul afectat. Nu este obligatoriu ca acest simptom sa se manifeste la ambii ochi. Alergiile, botulismul sau inflamatiile netratate ale ochiului pot avea ca repercusiuni pleoapele cazute.

 

Tratamentul pleoapelor cazute

Tratamentul depinde foarte mult de cauza care a generat efectul pleoapei cazute, de aceea este obligatoriu sa se consulte medicul ORL inca de la primele simptome. In cazul in care afectiunea nu tine de sfera ORL, acesta iti va semna trimiterea catre alt specialist. Ignorarea simptomelor duce incet si sigur catre pierderea vederii. De exemplu, daca problema a aparut ca urmare a unei afectiuni nervoase, se poate recomanda, concomitent cu tratamentul, urmarea unor sedinte de kinetoterapie si masajul facial. Daca afectiunea a aparut ca urmare a inaintarii in varsta, se recomanda blefaroplastia, adica interventia chirurgicala pentru a corecta pleoapele cazute. Aceasta presupune indepartarea tesutului adipos si a tegumentului aflat in exces la nivelul pleoapei si este o operatie care nu implica riscuri mari.

 

Make-up-ul corecteaza pleoapele cazute

Pleoapele cazute pot sa nu aiba neaparat o cauza medicala, ci sa fie o problema pur de estetica si in acest caz se pot corecta cu ajutorul machiajului. Eyeliner-ul este de baza in acest proces. Aplicarea acestuia trebuie facuta cu grija astfel incat sa nu accentuezi si mai mult defectul pleoapei. Linia se poate trasa din aproape in aproape urmand conturul pleoapei pana in coltul ochiului unde va fi condusa oblic in sus, pentru a da senzatia de ridicare a ochiului. Se poate ingrosa la extremitatea exterioara pentru un efect mai puternic.

 

Text: Madalina Manole