Povestile pentru copii, rol in educatie

Alba ca Zapada sau Pokemon Alba ca Zapada, Harap Alb, Ileana Cosanzeana, Fat-Frumos sunt dincolo de simple personaje de poveste, modele care ne ghideaza copilaria, sume de principii din care copiii pot invata intr-un mod creativ si stimulant directii generale de urmat in viata. Care este deci influenta povestilor in educatia unui copil

• Unul dintre cele mai importante aspecte pe care le ofera povestile din copilarie este cel educativ. Prin lupta dintre bine si rau transpusa in naratiune copilul isi poate insusi propriile principii morale, necesare in ghidarea actiunilor (bine-rau, adevar-minciuna, dreptate-nedreptate).


Povestile citite, fie de ceilalti, fie chiar de copii, sunt un important stimul pentru creativitate. Copilul se vede fortat sa isi stimuleze lumea fantasmatica pentru a avea imagini vizuale ale celor povestite. Tot astfel este stimulata atentia prin nevoia de a urmari firul naratiunii, memoria necesara in reproducerea ulterioara a povestii si, nu in ultimul rand, empatia.
• Povestile joaca si un rol foarte important in consolidarea relatiei parinte-copil. Momentul povestirii este practic un joc in care atat copilul, cat si parintele experimenteaza aceleasi stari, aceleasi trairi, este un timp petrecut impreuna in care copilul se simte in siguranta, se simte iubit, protejat.

Nu confundati povestile cu emisiunile sau desenele animate televizate la care copilul poate avea acces. Povestile ofera apropiere, in timp ce televizorul are un caracter preponderent impersonal. 

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Psiholog Oana Cernusca