Probleme in bucatarie? Te ajutam sa le rezolvi!

Trucuri din bucatarie-poza principalaExperimentezi in bucatarie si ai necazuri? Ma refer la desele cazuri de accidente in bucatarie, nu arsuri, opareli si alte eczeme, ci la legumele care au fiert prea mult, cocoloasele din mancaruri, arsurile de pe tigai si alte astfel de lucruri ce ne pot face sa detestam gastronomia. Iata cum sa remediezi ce ai stricat!



Ai uitat carnea pe foc?!

Fripturi sau chiftelute uitate pe foc? Cu un cutit de paine zimtat, taiati cu atentie partea arsa si reprajiti din nou intr-o tigaie de teflon, cu un alt ulei, de preferinta cu punctul de ardere mai inalt.

Ai afumat mancarea?!

Jos de pe aragaz si fuga in alta oala, astfel mai pot fi inca salvate supe, mancaruri, budinci sau pilafuri. Daca laptele este cel in cauza, mutati-l din oala in care a fiert intr-alta oala si apoi umeziti o carpa pe care o asezati peste oala respectiva. Din cand in cand, mai stoarceti carpa si o udati repede, asezand-o la loc, pana cand laptele isi pierde mirosul afumat.

Legumele au fiert prea mult…

Din neatentie, legumele fierte pentru a fi servite natur se pot fierbe excesiv si nu isi mai pastreaza consistenta dorita. Daca se intampla acest lucru, va invit sa schimbati meniul rapid: in loc de legume natur, serviti o supa-crema de legume, iar alaturi de friptura pe care o voiati, garnisiti cateva ciuperci intregi din conserva si stropiti totul cu un sos alb si cu verdeturi multe.

Budinca face coaja?!

Acest lucru este uneori inevitabil deoarece budinca lasata chiar si 5 minute ca sa se raceasca poate face coaja, lucru deloc estetic. Indicat ar fi, chiar daca vreti sa se raceasca, sa puneti deasupra ei o folie de plastic sau de aluminiu; se va raci mai greu dar va fi mai gustoasa si mai estetica.

Sosul are cocoloase…

Faina, grisul, praful de budinca sau malaiul pot face cocoloase in timpul fierberii. Daca acestea s-au format deja, trebuie sa se strecoare preparatul (budinca, mamaliga, sos alb etc) printr-o sita fina, preferabil cea prin care treceti faina. Dupa ce ati scapat de cocoloase, mai puneti preparatul cateva minute la fiert.

Prajitura este prea uscata…

Fie ca focul a fost prea iute sau ingredientele nu au fost adaugate in mod corespunzator, se poate intampla ca uneori sa observam ca prajitura admirata de familie a iesit prea uscata. Daca se intampla acest lucru, trebuie sa inventati repede o glazura sau un sirop cu care sa o “hidratati” bine, imbunatatindu-i astfel si aroma. De exemplu, daca este o tarta cu fructe, puteti improviza un sirop de fructe; daca este o prajitura cu lamaie, puteti face o glazura fondanta sau de ciocolata alba.

Daca sosul e subtire…

Se amesteca 2 lingurite de amidon alimentar cu putina apa rece, se pune acest amestec in sos si se mai da intr-un clocot. Daca este permisa o rata calorica mai mare, puteti incerca sa amestecati o lingura de faina cu o lingura de unt topit si sa o adaugati sosului dorit.

Mancare iute?!

Putin lapte sau lapte de cocos, o lingura de iaurt sau cubulete de rosii si de cartofi pot trasforma un sos iute intr-unul lejer, absolut delicios.

Text: Alina Lupa