Psoriazisul – o boala ereditara

psoriazis_sursa_shutterstockDaca pe suprafata corpului dumneavoastra ati depistat leziuni de culoare rosie care va stanjenesc, daca aveti in familie rude care au prezentat sau prezinta simptome similare sau daca ati suferit de curand un stres puternic, este cazul sa va prezentati de urgenta la medicul dermatolog: poate fi vorba de psoriazis.

Descriere
Psoriazisul este o afectiune dermatologica destul de frecvent intalnita, cu o evolutie de lunga durata, caracterizata prin aparitia unor plagi rosii, proeminente, acoperite de scuame groase (coji), de culoare alb-sidefie. Boala apare indiferent de varsta si afecteaza in general zonele de extensie ale corpului, cum sunt coatele, genunchii, zona de insertie a parului la nivelul scalpului sau unghiile.

De asemenea se intalneste o forma de psoriazis localizat la nivel inghinal sau axial.

 

Psoriazisul nu este de natura contagioasa, nu se transmite prin contactul dintre persoana bolnava si cea sanatoasa sau prin utilizarea in comun a unor lucruri.

  • Motivele aparitiei psoriazisului
    Cauza aparitiei psoriazisului este greu de depistat, existand o predispozitie innascuta ce este declansata de anumiti factori favorizanti (personali sau infectiosi). Se presupune ca este vorba de o combinatie genetica care nu a putut fi identificata, ce controleaza reactiile inflamatorii si raspunsul imunologic din partea organismului. De aceea, este foarte important ca persoanele care au rude cu psoriazis sa cunoasca acesti factori si, pe cat posibil, sa ii trateze sau sa incerce sa-i evite.
    Factorii declansatori sunt caracteristici fiecarui bolnav in parte, in cele mai multe cazuri fiind vorba de:
    • Stres puternic;
    • Infec?ii bacteriene (in special cele streptococice);
    • Traumatisme ale pielii (zgarieturi, intepaturi, arsuri solare etc.);
    • Fumat si alcool;
    • Modificari hormonale;
    • Virusul HIV;
    • Anumite medicamente (sarurile de litiu, produsele antimalarice, preparatele antiinflamatoare etc.);
    • Factori climatici (climatul care provoaca uscarea pielii);
    • Anumite alergii;
    • Dieta.

Asocierea psoriazisului cu alte afectiuni
In cursul evolutiei sale, psoriazisul poate fi asociat cu diverse afectiuni, cum ar fi artrita, afectiunile cardiovasculare, obezitatea si diabetul zaharat. Modificarile metabolice legate de diabetul zaharat sau obezitate pot avea un efect negativ asupra evolutiei psoriazisului si asupra posibilitatilor terapeutice. Evolutia psoriazisului este influentata si de factorii hormonali asociati ciclurilor menstruale, sarcinii si nasterii, precum si menopauzei.

  • Foloseste o crema de noapte si streseaza-te mai putin!
    Pentru ameliorarea starilor emotionale si a simptomelor psoriazisului, este necesar sa urmam cateva reguli simple:
    • hidratarea in mod frecvent a pielii cu ajutorul preparatelor emoliente;
    • evitarea stresului  puternic;
    • respectarea tratamentului recomandat de specialisti;
    • evitarea medicamentelor ce agraveaza sau determina aparitia bolii;
    • baile frecvente, cu evitarea sapunurilor agresive si folosirea cremelor hidratante imediat dupa baie;
    • evitarea traumatismelor pielii;
    • informarea corecta asupra bolii;
    • evitarea expunerii prelungite la soare ce poate provoca arsuri.
    In momentul aparitiei bolii este necesar ca pe langa tratamentul prescris, pacientul sa urmeze un regim de viata echilibrat (alimentate, viata sociala), impactul emotional fiind foarte puternic. Datorita caracterului cronic si aspectului inestetic, aparitia psoriazisului poate determina suferinte psihice, uneori ajungandu-se la depresie.

    Recomandarea specialistului
    Psoriazisul este o boala cronica, recidivanta, care poate fi ameliorata, dar nu si vindecata. Afectiunea poate reveni dupa o luna sau dupa cativa ani, reaparitia simptomelor fiind conditionata de rezistenta organismului.
    Pana acum cativa ani, existau numai metode de terapie locala, cu diverse unguente. Aceste tehnici nu au disparut nici in momentul de fata, insa sunt aplicate in combinatie cu un tratament general medicamentos, cum ar fi cel chimioterapic. Un exemplu de medicament foarte bun in tratamentul general al psoriazisului este Metrotextatul (un citostatic), fiind folosit pentru toate formele bolii.
    In ultimii ani a aparut metoda fizioterapica PUVA. Aplicabila numai sub supraveghere medicala, aceasta terapie implica administrarea de medicamente pe cale orala, cum ar fi Psoralen-ul, alaturi de tratamentul cu raze ultraviolete A si/sau B.  O alta metoda care poate fi aplicata in cazul psoriazisului este REPUVA, tot un procedeu fizioterapic, care merge pe acelasi principiu cu PUVA, insa in combinatie cu retinoizi.

Tratament natural: O metoda naturala recomandata de noi, cu rezultate excelente, este talazoterapia sau terapia la mare. Expunerea la radiatiile ultraviolete naturale are un efect benefic asupra leziunilor de psoriazis, ducand chiar la disparitia acestora. Insa si aceasta cura heliomarina, ce nu implica administrarea unui tratament suplimentar, necesita supraveghere medicala, expunerea la soare facandu-se progresiv. Cea mai buna locatie pentru acest tip de tratament este Marea Moarta (Israel), insa pot fi obtinute rezultate foarte bune si la noi in tara, la Marea Neagra. De altfel, pana in anul 1989, in cadrul sanatoriului de la Teghirghiol, existau sectii speciale pentru pacientii cu psoriazis.
Totodata, pentru cazurile mai putin grave, exista alternativa tratamentului la domiciliu. Au aparut unele unguente noi, insa nici acestea nu pot fi utilizate decat la recomandarea medicului.
De retinut este faptul ca stabilirea cu certitudine a diagnosticului de psoriazis, se face pe baza examenului clinic al pacientului si cu ajutorul unor investigatii amanuntite – analize de laborator, examene radiologice, biopsie cutanata etc. Totodata, avand in vedere complexitatea psoriazisului, in anumite situatii se impun si unele consultatii suplimentare, de medicina interna, reumatologie, boli infectioase etc.

In concluzie, controlul periodic la medicul specialist dermatolog ajuta la rezolvarea problemei. Aceste vizite pot conduce atat la depistarea precoce a leziunilor incipiente si instituirea rapida a tratamentului corespunzator, cat si la prevenirea aparitiei formelor grave.

Text: Adina Radu
Consultant: Prof. Univ. Dr. Justin Diaconu
Spitalul Clinic de Dermato-Venerologie „Prof. Dr. Scarlat Longhin”