Rasfata-ti tenul cu cosmetice pe baza de apa termala

Rasfata-ti-tenul-cu-cosmetice-pe-baza-de-apa-termalaApele termale bogate in saruri si cele termale sulfuroase sunt un adevarat izvor de sanatate pentru corpul nostru. Fie ca le folosim intern sau extern, incorporate in cosmetice sau sub forma de bai, apele termale aduc numeroase beneficii.

 

 

Apa termala bogata in saruri este o apa care izvoraste de la mare adancime si ajunge la suprafata sub forma unui izvor cu temperatura cuprinsa intre 20 si 63?C. Este o apa microbiologic pura, nu contine conservanti sau parabeni, este bogata in saruri minerale, cupru, zinc, seleniu, calciu, magneziu, fiind ideala pentru utilizarea in diverse afectiuni cutanate si probleme ale tenului. Apele termale sulfuroase sunt ape bogate in hidrogen sulfurat care este singurul compus al sulfului care se absoarbe prin piele, plamani si pe cale digestiva. Sulful asimilat de organism creste metabolismul bazal cu 40%, produce vasodilatatie la nivelul retelei vasculare cutanate antrenand scaderea valorilor tensionale periferice, mareste cantitatea de globule rosii si hemoglobina.

 

Ape termale bogate in saruri vs. ape termale sulfuroase?

Apele termale sulfuroase sunt folosite in curele de tratament de tip bai si sunt indicate in diferite afectiuni, cum ar fi cele ale aparatului locomotor (reumatisme, artrite, posttraumatic), afectiuni neurologice periferice (pareze, parestezii, polineuropatii), afectiuni ginecologice inflamatorii, afectiuni ale aparatului respirator si afectiuni cutanate. In afectiunile cutanate sunt indicate pentru psoriazis, parapsoriazis si ajuta la indepartarea straturilor groase si in exces ale pielii. Spre deosebire de apele sulfuroase, apele termale bogate in saruri minerale au in special efect benefic asupra pielii, avand efecte calmante, antiiritante si fiind eficiente in special cand sunt inglobate in produse cosmetice.

 

Produsele cosmetice pe baza de apa termala au efect calmant

Produsele cosmetice pe baza de apa termala sunt hipoalergenice, non-comedogenice, au efect calmant, reduc sensibilitatea celulelor implicate in mecanismele de reactie ale pielii. Pielea devine astfel mai putin sensibila. De asemenea, imbunatatesc schimburile metabolice dintre celule prin fortificarea membranelor acestora, maresc eficienta celulelor cheie ale sistemului imunitar al pielii, conferindu-i acesteia o mai buna aparare si rezistenta la diversi factori de agresiune interna sau externa.

 

Beneficii pentru ten cand sunt administrate extern

Folosirea produselor cosmetice pe baza de apa termala confera tenului o mai buna hidratare si tonifiere, echilibreaza pH-ul pielii, protejand-o impotriva factorilor de mediu si a radicalilor liberi, avand efect benefic in prevenirea imbatranirii cutanate si incetinind implicit fenomenul de degradare a pielii. Produsele sunt utile pentru o serie de afectiuni ale tenului: acnee, dermatita atopica, psoriazis, eczeme iritante sau alergice, precum si pentru tenurile normale la care asigura o mai buna fixare a machiajului sau o mai buna absorbtie a cremei hidratante.

 

Boli ale pielii ameliorate de cosmeticele pe baza de apa termala

Diferite afectiuni cutanate pot fi tratate sau ameliorate prin folosirea cosmeticelor pe baza de apa termala: tenul sensibil manifestat prin iritatii, roseata, mancarimi la aplicarea diverselor produse cosmetice, dermatita atopica, eczema alergica si de contact, psoriazis, prurit generalizat sau localizat, ten gras, seboreic, acneic, arsuri cutanate accidentale sau dupa tratamente cutanate (peeling, laserterapie, dermabraziune), dermatita de scutec la copii. Pentru barbati sunt ideale dupa ras, pentru improspatarea si tonifierea pielii.

 

Ce contraindicatii au produsele pe baza de apa termala?

Nu se cunosc contraindicatii absolute ale utilizarii apei termale, ele sunt relative si tin in special de modalitatea de utilizare si aplicare, ele trebuie sa fie folosite numai la indicatia si sub supraveghere medicala. De exemplu, pentru ten, daca nu se respecta modul de aplicare al apei termale (pulverizare de la 5-10 cm, se lasa 30 de secunde, apoi se indeparteaza sau se tamponeaza excesul), se obtine paradoxal un efect de deshidratare al pielii pentru ca apa nu se mai fixeaza in celulele cutanate si va fi absorbita in tesuturi de catre sarurile minerale continute.

 

 

SPECIALIST: Dr. Alina Damian

Medic specialist dermatologie

Centrul Medical Unirea