Remedii naturale pentru dureri de stomac

2rhpn44e8Aparatul digestiv este supus constant la multiple agresiuni: alimentatie neechilibrata, infectii, leziuni fizice, tensiune psihica. Daca sistemele de reglare se vad depasite, pot aparea diverse afectiuni. In unele cazuri poate fi vorba de tulburari benigne, ce se pot rezolva cu o serie de masuri  usoare de igiena: dieta speciala, evitarea grasimilor si a alimentelor acide. Alteori, cand problemele sunt mai serioase, fie se apeleaza la medicamentatie clasica (precum antispasmodice si antiinfectioase), fie la chirurgie.

Durerile de stomac care apar din cauza afectiunilor gastro-intestinale, digestive, din cauza unei alimentatii nepotrivite sau ca urmare a excesului alimentar pot fi tratate cu remedii naturale pe baza de plante si condimente.

 



Ceaiul de musetel protejeaza mucoasa stomacului

Musetelul este considerat de mult a fi un remediu natural bun pentru o serie larga de afectiuni. Ceaiul de musetel combate in special durerile de stomac care au ca efecte secundare flatulenta si diareea. Flavonoidele si uleiurile esentiale continute de musetel  protejeaza mucoasa stomacului si actioneaza ca un balsam asupra intestinelor, relaxand totodata muschii. Ceaiul se prepara din 1-2 lingurite de planta la 200 ml apa. Se beau 2-3 cani pe zi, in functie de afectiune.

 

Lemnul-dulce trateaza crampele stomacale

Radacina de lemn-dulce este recomandata in cazul crampelor si a durerii de “gol” localizata la nivelul stomacului. Lemnul-dulce calmeaza spasmele dureroase ale stomacului, avand totodata actiune antiinflamatoare si cicatrizanta, putand fi folosit si in cazul afectiunilor mai grave precum ulcerul. Se poate lua o lingurita de pulbere de radacina de lemn-dulce inainte de mese sau din extract de lemn-dulce in pulbere amestecat in putina apa.

 

Ghimbirul are actiune antiacida

Uleiurile esentiale prezente in ghimbir au actiune digestiva, laxativa si antiacida, avand proprietati antiinflamatoare si de calmare a durerilor stomacale. Mai mult, ghimbirul poate fi folosit cu succes si in combaterea starii de greata provocata de sarcina sau chimioterapie.  Ghimbirul poate fi adaugat in numeroase preparate alimentare sau poate fi consumat sub forma de ceai.

 

Urzica, bun remediu impotriva arsurilor stomacale

Arsurile stomacale care apar deseori din cauza unei alimentatii haotice pot fi tratate cu urzici. Acestea sunt surse bogate de minerale (fier, fosfor, potasiu), vitamine (A, B, C si K) si aminoacizi, substante nutritive foarte usor de absorbit si utilizat de catre organism. Pe langa faptul ca sunt un bun remediu impotrva arsurilor, urzicile sunt recomandate si in caz de dureri stomacale, ulcere ale tubului digestiv, constipatie sau diaree. Din urzici se pot pregati diverse mancaruri, ceai sau tinctura. Pentru infuzie se foloseste o lingurita cu varf de urzica uscata la ¼ l de apa. Nu se fierbe, ci doar se opareste. In cazul tincturii de urzica se folosesc radacinile taiate marunt peste care se adauga rachiu de secara de 38-40%. Amestecul se toarna intr-o sticluta de culoare inchisa si se lasa sa stea 14 zile la loc calduros.

 

Alte remedii pentru durerile de stomac

Pentru calmarea spasmelor digestive adauga peste 3 varfuri de cutit de pulbere de scortisoara un pahar cu apa fierbinte. Amestecul se lasa putin la infuzat, dupa care se consuma cu inghitituri mici.

Pentru alinarea indigestiilor, bea un pahar cu lapte caldut peste care adauga o jumatate de lingurita de scortisoara si putina miere. Actiunea celor trei ingrediente va fi prompta.

Ceaiul de dafin este bun pentru orice problema digestiva. Se pun intr-o ceasca doua foi de dafin si coaja spalata bine a unei jumatati de portocala. Apoi se adauga apa fiarta si se lasa 10 minute inainte de a se bea.

 

Text: Elena Diaconu