Remedii naturiste pentru gastrita

Remedii naturiste pentru gastritaGastrita este iritatia sau inflamatia mucoasei stomacale care genereaza simptome ca: balonare, sughituri, regurgitari acide, arsuri, dureri abdominale, varsaturi si chiar indigestii. Cauza gastritelor este in general de origine alimentara (consumul alimentelor iritante, alimente prea reci sau fierbinti sau consumate in graba), dar poate fi si din cauze medicamentoase (consumul de antibiotice si antiinflamatoare).

Remediile naturiste nu pot sa functioneze fara o dieta corecta, esentiala in combaterea gastritei, care ar trebui sa contina alimentele enumerate mai jos:

  • Carne slaba de vita, vitel, gaina, pui sau porc slab fiarta;
  • Lapte dulce in combinatie cu diverse ceaiuri de musetel sau maces, branzeturi putin sarate din lapte de vaca, smantana dulce de vaci si urda, oua fierte, piureuri de legume;
  • Peste, indeosebi cel cu carne alba, preparat prin fierbere;
  • Paste fainoase fierte sau budinci, orez, gris, malai sub diverse forme;
  • Legume cu continut crescut de celuloza si flavonoide (telina, ceapa, usturoiul) consumate sub forma de piureuri sau supe: cartofi, mazare, dovlecei, fasole verde, spanac, morcovi;
  • Fructe coapte si compoturi din fructe;
  • Galbenusul de ou, unt, smantana dulce si frisca, uleiul de masline;
  • Dulciurile pe baza de aluaturi fierte si budinci usoare, creme pe baza de lapte sau branza dulce sau piureuri de fructe, creme usoare, putin indulcite, de preferinta cu miere. 


Medicina naturista are multe remedii care ne pot fi de folos in caz de gastrita:

 

Ceaiurile si tincturile din plante, singure sau asociate (ceai cu tinctura) din: coada calului, sunatoare, menta, ciubotica cucului, dud, coada soricelului, anason, musetel, lemn dulce, salcam, papadie, urzica, nalba mare, ceaiul verde fara cofeina, gheara matei, frunzele de maslin sunt dintre cele recomandate in gastrita, in cantitati de 2 pana la 4 cani pe zi, sub forma de infuzie sau decoct.

Se pot consuma si ceaiuri din plante asociate, cate 20 g de planta din fiecare (coada calului, galbenele, menta, coada soricelului, papadie si valeriana), cate doua linguri de planta la o cana de ceai de doua ori pe zi.

 

Alte remedii naturiste:

Extractul din muguri de smochin, 50 de picaturi pe zi timp de 2 luni/cura, tinctura de lemn dulce – cate o lingurita de patru ori pe zi intr-o cana de apa pentru refacerea mucoasei gastrice si reducerea inflamatiei, maceratul din obligeana obtinut dintr-o lingura de planta lasata intr-o cana de apa de seara pana dimineata, pulberea din frunze de zmeur – cate o lingura de patru ori pe zi sau cea din radacina de obligeana – o jumatate de lingurita de trei ori pe zi.

Sucul de varza alba – un pahar intre mese, timp de o luna, este un remediu eficace in gastrita hiperacida.

Sucurile de sfecla rosie si cartofi (cate 50 ml inaintea meselor) sunt indicate si ele in combaterea aciditatii gastrice.

Argila, sub forma de apa argiloasa, obtinuta dintr-o lingura de argila in 100 ml de apa, dupa ce a stat de seara pana dimineta, bauta pe stomacul gol in cure de 21 pana la 40 de zile. Argila ajuta la cicatrizarea leziunilor mucoasei gastrice.

Carbunele vegetal preparat, pe care il gasim in farmacii sub forma de comprimate, ajuta la calmarea durerilor gastrice si la reducerea aciditatii.

Papaya, un fruct cu un gust deosebit, ajuta la curatarea intestinului si la sanatatea intregului sistem digestiv prin cresterea imunitatii si revitalizarea corpului.

Sucul de orz verde, obtinut prin centrifugare, cate 200 ml timp de 12 zile, prin clorofila pe care o contine regenereaza mucoasa gastrica si are efect antiinflamator.

Din albusurile a 4-5 oua se face o spuma (fara zahar) care se consuma de 3-4 ori pe zi, in cura de 5 zile, acestea avand si ele un efect de calmare gastrica.

Apa de baut, in special apa minerala degazeificata, cu ph alcalin, bogata in calciu si magneziu a dat rezultate in vindecarea bolilor gastrice.

Somnul de calitate, odihnitor, ajuta si el la vindecarea bolilor gastrice deoarece se stie ca in timpul somnului se pot vindeca leziunile si reface mucoasa stomacului.

 

Text: Badescu Bianca