Sfaturi pentru detoxifierea ficatului

artDetoxifierea hepatica reprezinta o etapa deosebit de importanta pentru refacerea celulei hepatice, cu efecte pozitive asupra starii de sanatate generala a organismului, atat la nivel fizic, cat si psihic.

  1. Instituie un regim de viata care sa ajute la detoxifierea hepatica. Cum poti face acest lucru? Printr-o alimentatie care sa includa preponderent fructe si legume proaspete, cat mai putin prelucrate termic, carne slaba, uleiuri vegetale presate la rece, cereale integrale, produse apicole. Renunta, cel putin o perioada, la alcool, fumat, alimente procesate, mancaruri tip fast-food, grasimi, mezeluri, afumaturi, produse de patiserie.
  2. Respecta perioadele de odihna. Ideal este sa dormi 8 ore pe noapte si somnul sa inceapa inainte de ora 23 pentru o regenerare celulara optima.
  3. Opteaza pentru plante care sa contribuie la detoxifierea si regenerarea ficatului. In acest sens, vom folosi plante cu actiune coleretic-colagoga si hepatoprotectoare (anghinare, coada-soricelului, aloe, rostopasca, armurariu, sunatoare, gentiana, papadie, ridiche neagra, rozmarin). Se recomanda combinarea acestora cu plante depurative ale sangelui si duretice cu actiune blanda (coada-soricelului, aloe, anghinare, brusture, papadie, mesteacan, cicoare, urzica, soc).

Remedii rapide si eficiente

  • Armurariul are o actiune complexa de detoxifiere la nivel hepatic si sangvin,  actiune antioxidanta si de stimulare a capacitatii de regenerare a celulelor hepatice. Este util in inflamatiile acute si cronice ale ficatului. Stabilizeaza si protejeaza hepatocitul, stimuleaza digestia.
  • Anghinarea are rol coleretic-colagog, de protectie a celulelor ficatului si actiune diuretica. Scade nivelul colesterolului si trigliceridelor din sange.
  • Rozmarinul, la nivel digestiv, are actiune de stimulare a producerii si excretiei de bila, rol antispastic, scade colesterolul si usureaza digestia.
  • Sunatoarea are actiune coleretic-colagoga, antiinflamatoare si impiedica degenerarea celulei hepatice.
  • Drojdia de bere este foarte benefica datorita continutului sau extrem de ridicat in vitamine din complexul B, care sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului la nivel hepatic.
  • Aloe este o planta cu o compozitie chimica deosebit de valoroasa: vitamine, minerale, substante antioxidante, hormoni, enzime, aminoacizi. Acest fapt ii confera proprietati deosebit de benefice intr-un spectru larg de afectiuni. In primul rand, are actiune detoxifianta, actionand la mai multe niveluri: intensifica diureza (eliminarea apei in exces si a toxinelor endogene-uree, acid uric, amoniac). Imbunatateste digestia si tranzitul intestinal, avand in acelasi timp o actiune gastroprotectoare si de favorizare a unei bune imunitati la nivel intestinal. Stimuleaza secretia de bila si evacuarea acesteia in duoden, ajuta la emulsionarea grasimilor, la scaderea valorilor colesterolului si trigliceridelor sangvine. Are actiune antiinflamatorie si hepatoprotectoare. Datorita substantelor antioxidante prezente, are actiune de neutralizare a radicalilor liberi, de prevenire a aparitiei bolilor degenerative si a cancerului.
  • Pastura este poate cel mai valoros produs al stupului, care contine proteine, glucide, lipide, aminoacizi, vitamine din grupul B, vitaminele D, E, C, K, provitamina A si 27 de minerale. La nivel hepatic, are o actiune excelenta de detoxifiere si refacere a celulei hepatice lezate. O cura cu pastura, cate 30 de zile de trei ori pe an, creste imunitatea organismului, ajuta la detoxifiere, are  efect tonic la nivel fizic si psihic, diminueaza starea de oboseala. 

Specialist: Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie