Sfaturi pentru îngrijirea piercingului din ureche

Dacă ți-ai făcut un piercing în ureche, ar trebui să știi că va dura între opt și zece săptămâni până când piercingul se va vindeca complet, și asta în condițiile în care va fi îngrijit așa cum se cuvine. Lobul urechii reprezintă partea corpului care se vindecă cel mai repede. Ce-i drept există foarte puține complicații care pot apărea după un piercing făcut într-o astfel de zonă, însă trebuie să luăm în calcul și cartilajul superior al urechii, foarte mulți tineri alegând în general această zonă.

Farmaciștii Catena recomandă uleiul de îngrijire pentru piele sensibilă, cu cicatrici, de la Rilastil, din gama ELASTICIZING. Creat pentru îmbunătăţirea elasticizării pielii, acest produs este recomandat pentru îmbunătăţirea aspectului cicatricilor postchirurgicale sau posttraumatice și pentru tratarea unei pieli deosebit de slăbite, uscate și cu tendință de xeroză.

Există totuși posibilitatea apariției unui granulom (afecțiune cutanată benignă caracterizată prin mici noduli) sau a unei cicatrici numite keloid, care are nevoie de corticosteroizi pentru a se vindeca.



Cum îngrijim corect piercingul

Indicat este să cureți zona unde ți-ai făcut piercingul o dată pe zi, preferabil în timp ce faci dus, și nu uita să dai părul la o parte. Dacă vei curăța zona mai mult de o dată pe zi, riști ca acest lucru să slăbească apărarea naturală a organismului. Ia zilnic un supliment care să conțină vitamina B și zinc deoarece promovează vindecarea.

De asemenea, multivitaminele grăbesc procesul de vindecare  și sporesc imunitatea. Ai grijă ca părul să  nu se afle prin preajma piercingului deoarece acesta poate transmite bacterii, murdărie, uleiuri și alte lucruri care ar putea irită rană. Ține părul prins pe cât posibil sau atașează-i o agrafă pentru a nu întâmpina probleme. Schimbă fața de pernă mult mai des decât o faci în mod obișnuit pentru că bacteriile să nu pătrundă în rană. Evita să vorbești la telefoanele publice și chiar la telefonul mobil, cu toții știm câte bacterii se află pe acest device și câte poate ascunde fără că noi să ne dăm seama. Încearcă să folosești produse de îngrijire care să nu conțină parabeni și nu te da cu parfum în jurul piercingului deoarece substanțele pot irită și inflama rană.

Clătește întotdeauna zona cu o soluție salina pentru că, de obicei, în jurul rănii apare o crustă. Această crustă se formează dintr-un lichid limpede care este secretat și care se numește limfa și, deși este inofensiv,  crustă care se formează poate deteriora pielea din jurul rănii.

Ce nu trebuie să faci

Nu trebuie să pui mâna pe piercing decât atunci când îți îngrijești rană. Spală-te pe mâini înainte să atingi zona și încearcă să rotești încet cercelul pentru a nu se formă crustă. Nu scoate piercingul cel puțin în primele trei luni pentru că această este perioada optimă de vindecare. În plus, dacă vei scoate și vei tot bagă cercelul, rană poate avea de suferit. Nu folosi alcool sau apă oxigenata pentru a tamponă zona. Se știe că aceste produse pot duce la apariția cicatricelor și nimeni nu își dorește așa ceva.

Două faze de vindecare ale piercingului

Vindecarea unui piercing poate avea două faze distincte. Prima, atunci când rana este expusă riscului de infecție și inflamare și când este nevoie de foarte mare atenție pentru a se vindecă (durează aproximativ șase săptămâni), iar cea de-a două etapă este cea în care rană s-a vindecat și piercingul poate fi manevrat oricând se dorește.