Simptomele celor mai comune boli cu transmitere sexuala

poza cupluCazurile de boli cu transmitere sexuala sunt in crestere, iar pentru a va proteja sanatatea trebuie sa stiti care sunt simptomele celor mai comune dintre aceste boli. Durerea la contactul sexual, mersul foarte des la toaleta, mancarimea sau arsurile la urinare nu ar trebui trecute cu vederea, ci ar trebui sa va determine sa consultati un medic specialist. Multe dintre aceste boli pot fi usor de tratat, insa exista posibilitatea ca ele sa conduca spre conditii grave de sanatate daca sunt ignorate.

Simptomele infectiei cu virusul Papiloma Uman

Acest tip de virus poate infecta organele genitale, gura si gatul. Virusul Papiloma Uman este important deoarece modificarile tesuturilor determinate de anumite tipuri de HPV (Human Papiloma Virus) se pot transforma in cancere ale organelor genitale feminine. Exista foarte multe persoane care nu prezinta niciun simptom, insa anumite tipuri de HPV pot duce la aparitia unor leziuni precum negii genitali.

Semne si simptome clamidioza

Clamidioza este o infectie bacteriana cu agentul infectios Chlamydia, care poate fi usor tratata cu ajutorul antibioticelor. Insa simptomele acestei boli cu transmitere sexuala se manifesta de obicei la jumatate dintre barbatii infectati si la o treime dintre femeile infectate – iar clamidioza netratata poate duce la inflamarea pelvisului, ceea ce poate conduce la infertilitatea la femei. Simptomele apar la aproximativ 3 saptamani de la contactul sexual si implica senzatia de arsura in timpul urinarii, urina tulbure, febra, oboseala, pierderi vaginale anormale, prurit genital, dureri abdominale joase.

Simptome ale herpesului genital

Simptomele acestei boli cu transmitere sexuala apar de obicei la aproximativ 20 de zile dupa contactul sexual si pot include febra, dureri musculare, usturimi la urinat, ganglioni mariti, cefalee. Exista posibilitatea ca foarte multe persoane sa nu isi dea seama ca au aceasta problema si, desi simptomele pot disparea de la sine, exista posibilitatea sa reapara dupa ceva timp. Nu exista niciun tratament care sa elimine infectia cu virusul Herpes Simplex 2, dar doctorii pot recomanda medicamente antivirale, cu administrare orala sau unguente, care pot grabi vindecarea leziunilor.

Semne si simptome tricomoniaza

Aceasta boala cu transmitere sexuala (infectia cu Trichomonas vaginalis) afecteaza atat femeile, cat si barbatii si este o infectie destul de raspandita cu o transmisibilitate foarte ridicata. Femeile pot observa mai usor simptomele tricomoniazei care includ un miros neplacut, iritatie, usturimi. Daca este lasata netratata, tricomoniaza va poate face mai susceptibili la HIV. Ea poate fi usor tratata cu ajutorul antibioticelor pe cale orala asociate cu un tratament local.

Simptome gonoreea

Simptomele gonoreei apar, de obicei, dupa o perioada de 2 zile pana la 3 saptamani, dupa expunerea la infectia cu Neisseria gonorrhoeae. Simptomele acestei boli cu transmitere sexuala in ceea ce priveste femeile sunt de obicei secretiile vaginale galbene, durerile la contactul sexual, usturimea la urinat. Cand bacteria se raspandeste in organism, poate duce chiar la aparitia unor leziuni pe piele. Daca nu este tratata, infectia gonococica poate avea complicatii destul de grave. Tratamentul consta de obicei in administrarea antibioticelor.

Simptomele infectiei cu sifilis

Sifilisul este o boala care nu se transmite numai pe cale sexuala si are trei etape, cu simptome diferite. Sifilisul isi face debutul prin aparitia unei leziuni nedureroase la nivelul pielii, numita sancru. Daca boala nu este tratata in acest prim stagiu, in cea de-a doua etapa apar oboseala, pierderea parului, o eruptie pe maini si picioare, umflarea glandelor, iar in cea de-a treia etapa sifilisul poate afecta nervii, creierul, inima si tesuturile osoase.

Text: Ruxandra Raica