Simtul moralitatii este mai puternic la femei decat la barbati

shutterstock_3151389O serie de studii au indicat ca barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa renunte la codul etic si la moralitate atunci cand simt ca masculinitatea le este pusa la indoiala. Studiile au aratat ca, in momentul in care barbatii se confrunta cu un scenariu competitiv, in care un esec le-ar putea diminua caracteristicile masculine, acestia tind sa lupte pentru a-si apara masculinitatea.

Intr-un articol pentru Scientific American, Cindi May, profesor de psihologie la Colegiul din Charleston, a demonstrat ca barbatii au standarde morale mai mici decat femeile. Masculii sunt mai dispusi sa minimalizeze consecintele actiunilor lor si sa ia decizii care sunt in afara standardelor etice.

“Atunci cand barbatii trebuie sa utilizeze strategii de viclenie pentru a dovedi sau pentru a-si apara masculinitatea, sunt dispusi sa isi compromita principiile etice pentru a castiga pozitia dominanta”, a declarat May pentru cotidianul Daily Mail.

De asemenea, May a adaugat ca aceasta manifestare este mai degraba legata de radacini socio-culturale.

Cercetatoarea Kray Haselhuhn sugereaza, intr-un studiu a carui autoare este, ca barbatii au un simt competitiv foarte mare, iar pierderea unei batalii la locul de munca – in special in domenii in care sunt extrem de competitivi – prezinta o amenintare la adresa masculinitatii lor.

“Se pare ca masculinitatea este relativ fragila si precara, iar atunci cand este contestata, barbatii tind sa devina mai agresivi si defensivi”, a declarat profesorul May cu privire la rezultatul studiului efectuat de catre colega sa de breasla.

In cele din urma, profesorul May a citat concluziile unui studiu realizat alaturi de oamenii de stiinta Robert J. Robinson, de la Harvard Business School, Roy J. Lewicki, de la Ohio State University, si Eileen M. Donahue, de Colegiul Wellesley, in care acestia au evaluat disponibilitatea persoanelor de a-si incalca principiile etice intr-o serie de scenarii de negociere. Pentru a-si testa ipoteza, cercetatorii au efectuat mai multe experimente comparative, astfel incat fiecarui participant ii erau evaluate reactiile, intr-un scenariu ipotetic de afacere imobiliara, unde intentiile vanzatorului si ale cumparatorului erau in conflict.

Reactiile participantilor au diferit semnificativ de la barbat la femeie. Astfel, daca judecatile morale ale barbatilor au diferit, in functie de pozitia adoptata, cea a cumparatorului sau a vanzatorului, in cazul femeilor, aceste judecati au ramas intacte, indiferent de pozitia in care se aflau, a cumparatorului sau a vanzatorului. In urma studiului efectuat, s-a constatat ca aceasta diferenta semnificativa intre barbati si femei se datoreaza credintei barbatilor cu privire la tactica de negociere ca fiind o ramura integranta si innascuta a naturii lor masculine.

In ciuda concluziilor socante trase de diferite constatari, savantii atrag atentia ca este vorba despre scenarii bazate pe competitii comerciale, unde esecul este echivalent cu “un status financiar diminuat, amenintare profesionala si slabiciune”.

 

Text: Andreea Popescu