Soarele, un remediu impotriva alergiilor

shutterstock_58702645Multe persoane sufera din cauza reactiilor neplacute produse de expunerea la soare. Cu toate acestea, cercetatorii au realizat un studiu in urma caruia au constatat faptul ca razele UV reduc riscul dezvoltarii alergiilor pielii tipice verii si protejeaza pielea impotriva infectiilor bacteriene.

„Eu pledez doar in favoarea bailor de soare reduse. Mersul la plaja frecvent sau timpul petrecut pe plaja la ore nefavorabile sunt elemente potential periculoase pentru piele. In plus, prea mult soare creste riscul de imbatranire a pielii si de dezvoltare a cancerului”, a declarat profesorul si, totodata, autorul studiului, John Hawk, cel care a studiat beneficiile luminii soarelui, citat de Daily Express. „Rata de cancer de piele este inca in crestere in nordul Europei din cauza expunerii frecvente a oamenilor la soare. Este important sa ne amintim ca, atunci cand stam la soare, trebuie sa folosim produsele de protectie solara cu factor de protectie ridicat”.

Studiile efectuate anterior au reliefat faptul ca soarele este principalul vinovat pentru care unii britanici au deficit de vitamina D, care este produsa de actiunea razelor solare asupra pielii si este esentiala pentru sanatatea oaselor si a muschilor. Conform rezultatelor stiintifice, 5 pana la 30 de minute de expunere solara in fiecare zi sunt suficiente pentru a asigura cantitatea de vitamina D de care are nevoie organismul, dar pe termen lung, expunerea zilnica poate duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului de piele.

„Cantitatile mici de lumina ne pot proteja impotriva unor afectiuni ale pielii, inclusiv anumite reactii alergice, precum caldura-fileu, psoriazis si alergii ale pielii produse de cosmetice, parfumuri si chiar de flori de gradina”, a spus profesorul Hawk. „Exista, de asemenea, unele dovezi noi care sugereaza ca lumina soarelui poate stimula sistemul imunitar pentru a ajuta la prevenirea infectiilor bacteriene”, a adaugat el.

Chiar daca soarele poate face rau in cele mai multe cazuri, oamenii de stiinta afirma ca exista si cazuri cand afectiunile dermatologice pot fi ameliorate in acest fel. Astfel, daca pentru boli cum sunt carcinoamele cutanate ori lupusul eritematos, expunerea la soare este interzisa si le influenteaza nefavorabil evolutia, exista si afectiuni cutanate pe care o cura heliomarina le poate ameliora. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt psoriazisul si dermatita atopica. Pentru perioada atat de placuta a verii este foarte important sa ne pregatim pielea pentru expunerea la soare. Tocmai de aceea, protectia efectiva ti-o pot asigura cosmeticele din gama Genera ce pot fi gasite in Farmaciile Catena.

 

Text: Andreea Popescu