Somnul bun este sanatate curata!

shutterstock_17090341Nici nu ne imaginam cat de important este somnul pentru sanatatea noastra. Somnul ne influenteaza intreaga viata: de la functionarea organismului la randamentul pe care il dam in activitatile zilnice, de la capacitatea de a ne concentra si a memora pana la relationarea cu ceilalti. Somnul bun este esential pentru a fi sanatosi.

Cat ar trebui sa dormim si cat dormim de fapt?

Pentru a se odihni, un om are nevoie sa doarma intre 6 si 9 ore pe noapte. Exista oameni care au nevoie de mai mult somn decat altii, iar acest lucru depinde de inclinatia genetica. Mai precis, gena ABCC9 este responsabila de nevoia noastra de somn. Nu toti avem aceasta gena, insa cei care o au simt nevoia sa doarma mai mult de 8 ore pe noapte.

Desi importanta somnului este unanim recunoscuta, 1 din 8 persoane doarme mai putin de 6 ore pe noapte. Cei care au acest obicei nesanatos risca sa dezvolte o serie intreaga de afectiuni, de la boli de inima, diabet si obezitate, pana la depresii si cancer de colon. Femeile care nu dorm suficient au sanse cu pana la 60% mai mari sa aiba cancer de san, in timp ce riscul de a face atac de cord se dubleaza atat la femeile, cat si la barbatii care dorm prea putin.

Somnul este vital si la adolescenti, desi studiile arata ca, in cazul acestora, 3 din 4 dorm insuficient. Este bine de stiut insa ca acei adolescenti care dorm mai putin de 8 ore pe noapte pot avea probleme cu greutatea si au performante mai slabe la scoala, au aratat mai multe studii. La adolescentii obezi care sufera de diabet de tip 2, somnul este esential, pentru ca poate intarzia dezvoltarea bolii; cei care nu dorm cat trebuie sufera in schimb intreruperi ale secretiei de insulina, lucru care poate duce la agravarea bolii.

Somnul insuficient ne influenteaza negativ viata de cuplu

Lipsa somnului afecteaza si glandele endocrine. Barbatii tineri care dorm mai putin de 5 ore pe noapte sufera scaderi semnificative ale nivelului de testosteron, un hormon esential pentru o viata sexuala sanatoasa, care in plus ajuta si la cresterea masei musculare si a densitatii osoase. Amatorii de clubbing si petreceri care se intind pana tarziu in noapte ar trebui sa aiba deci mai multa grija. Si viata de cuplu are de suferit din lipsa somnului: cu cat o femeie doarme mai putin si adoarme mai greu, cu atat cresc sansele ca a doua zi sa se certe cu partenerul.

Somnul – combustibil pentru creier

Pe de alta parte, persoanele care dorm intre 6 si 9 ore pe noapte se bucura de o calitate mai buna a vietii si au risc mai mic de a face depresii, comparativ cu cele care dorm prea putin sau prea mult. In plus, in timpul somnului creierul proceseaza si ordoneaza informatiile, lucru care ajuta la imbunatatirea memoriei. S-a demonstrat ca elevii care dorm suficient noaptea obtin performante mai bune la scoala, in special la matematica si educatie fizica. Cei care dorm insuficient insa iau note mai mici, lucru valabil si in cazul studentilor.

Este esential insa sa nu dormim cu intreruperi, pentru ca aceste “deranjamente” in timpul somnului nu ne lasa sa ne odihnim. De aceea este preferabil sa dormim mai putin, dar continuu, decat mult si cu pauze. Continuitatea somnului este cruciala pentru o memorie buna. Intreruperile din timpul somnului ne influenteaza negativ capacitatea de a memora. Trebuie sa ne dezobisnuim sa folosim aparatele electronice, cum ar fi computerele, telefoanele mobile sau televizoarele, inainte de culcare si nu trebuie sa dormim cu ele langa noi; lumina acestora interfereaza cu ritmul cardiac natural si nu ne lasa sa ne odihnim.

Este important sa ne culcam atunci cand ne este somn, iar daca nu dormim bine noaptea, sa mai incercam sa tragem un pui de somn ziua, pana la ora 15:00 insa, pentru ca altfel riscam sa adormim mai greu noaptea urmatoare. Dormind suficient in fiecare noapte, iti protejezi sanatatea, iti imbunatatesti calitatea vietii, performantele creierului si previi dezvoltarea diverselor boli cronice.

Text: Bianca Badescu