Stii ce este, de fapt, factorul de protectie solara (FPS)?

shutterstock_52361635Stim ca vara trebuie sa folosim creme care sa ne protejeze de razele UV, dar de multe ori avem probleme in a alege factorul de protectie solara potrivit. Asa ca va propun sa aflam ce inseamna FPS (in engleza SPF) si ce FPS ne trebuie in functie de tipul de piele.

  • FPS-ul si calcularea timpului optim de expunere la soare

Factorul de protectie solara din cremele sau spray-urile pentru plaja poate varia de la 2 la 100. Aceste numere se refera la abilitatea produsului de a bloca si a filtra razele solare care ard pielea. In general se considera ca daca inmultim FPS-ul cremei pe care o folosim cu durata de timp in care ne-am putea arde pielea fara protectie solara (de exemplu, daca avem o crema cu SPF 30 si, in mod normal, pielea ni se arde in 15 minute, calculam 30 x 15 = 450 minute in care putem sta la soare fara sa ne ardem pielea), putem obtine durata de eficienta a filtrului. Aceasta este insa o teorie gresita, pentru ca expunerea la soare de care o persoana are parte depinde nu doar de timpul efectiv petrecut la soare, ci si de perioada zilei in care ne expunem, de starea vremii, de punctul geografic in care ne aflam si de nivelul radiatiilor in acea perioada.

Altitudinea micsoreaza timpul in care ne putem expune la soare fara sa ne pricopsim cu arsuri. La fel, daca suntem la munte si este zapada, expunerea la soare este de doua ori mai mare, de aceea si timpul in care crema cu filtru UV ne protejeaza se injumatateste, fata de cel in care putem sta la soare pe malul marii, folosind aceeasi crema.

  • FPS in functie de tipul tau de piele

FPS-ul folosit trebuie sa se armonizeze si cu tipul tau de piele, nu doar cu timpul de expunere la soare si cu ceilalti factori care influenteaza expunerea.

Persoanele cu piele deschisa, alba sau cele care sunt foarte sensibile la expunerea la soare si se ard usor trebuie sa foloseasca creme cu FPS cel putin 35, chiar si mai mult, pentru prevenirea inrosirii si iritatiilor.

Cei care au pielea de culoare medie trebuie sa foloseasca creme cu factor de protectie mai mare de 25. Cei cu piele inchisa la culoare, creola, se ard mai greu decat ceilalti pentru ca la ei pigmentul este mult mai puternic. Asa ca este suficient sa foloseasca o crema cu FPS 15-20. Si pielea inchisa la culoare poate avea probleme din cauza expunerii fara protectie la soare. Pentru ca iritatiile si roseata nu prea se observa pe acest tip de piele nu inseamna ca ele nu exista. Chiar si celor care sunt deja bronzati li se recomanda sa foloseasca o crema cu FPS 20, pentru ca pielea expusa in mod repetat la soare poate suferi la randul sau arsuri serioase.

Pana la urma, sa ne pastram pielea frumoasa o perioada cat mai lunga de timp este mai important decat sa fim foarte bronzati pentru cateva saptamani de vara. Asa ca fiti atenti la FPS!

 

Text: Bianca Badescu