Stresul poate fi combatut

stresul-poate-fi-combatut-1In mod obisnuit, stresul este folosit pentru a descrie o reactie de disconfort a organismului (nervozitate, neliniste, tensiune) determinata de un eveniment negativ. Cercetarile arata ca multe persoane ajung sa aiba excese alimentare pentru a face fata situatiilor de stres. Consumul de alimente este folosit ca un mijloc de abatere a atentiei de la anumite probleme, de relaxare si destindere.

 

Pentru a face fata in mod eficient situatiilor de stres si suprasolicitare, trebuie dezvoltate abilitati specifice de reducere a stresului de tipul: exprimare emotionala, practicarea exercitiilor de relaxare, practicarea exercitiilor fizice, cautarea sprijinului la cei din jur, identificarea activitatilor placute, relaxante si practicarea lor periodica, identificarea micilor succese zilnice si autoacordarea de recompense, psihoterapie. 

 

Importanta exercitiului fizic stresul-poate-fi-combatut-2

Exercitiul fizic are o serie de efecte benefice asupra organismului. Pe langa faptul ca determina scaderea ponderala, reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat tip 2, a bolilor cardio-vasculare si valorile tensiunii arteriale, exercitiul fizic da sens si calitate vietii si ajuta la combaterea stresului. Ne explicam, astfel, necesitatea practicarii in mod voluntar a exercitiului fizic. Pentru a fi eficient, se recomanda ca exercitiul fizic sa se efectueze regulat (in fiecare zi), sa dureze 30-50 minute si sa fie de intensitate moderata (mers pe jos in mod rapid, dans, ingrijirea propriei gradini etc.). Exercitiile fizice aerobice, dinamice, cu implicarea multor grupe musculare (de exemplu: inot, tenis, gimnastica, jogging) efectuate regulat duc, de asemenea, la reducerea stresului. Ceea ce trebuie retinut este ca nu trebuie sa asteptam stadiul in care medicul sa ne limiteze exercitiul fizic, ci sa-l practicam tocmai pentru prevenirea afectiunilor de acest gen.

 

stresul-poate-fi-combatut-4Importanta unui somn odihnitor

Somnul normal are rol in refacerea metabolica (durata somnului este direct proportionala cu rata metabolismului), in conservarea energiei si in combaterea stresului. Pentru desfasurarea unei activitati fizice si psihice normale, sunt necesare 8 ore de somn pe zi cu respectarea ritmului somn-veghe.

Acest articol face parte din „Programul pentru un stil de viata sanatos” initiat de CNA si IAA si a fost realizat cu sprijinul Fundatiei Pentru o Alimentatie Sanatoasa (FPAS). Prin “Programul pentru un stil de viata sanatos”, romanilor le este atrasa atentia asupra mancarii consumate in exces si a sportului practicat in minus, si le sunt oferite alternative sanatoase, la indemana tuturor, pentru un stil de viata echilibrat, cu putin din fiecare si multa miscare.

Text: Robert Ilie Dinu

Clinica de Diabet Nutitie Boli metabolice

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova

Mebru FPAS