Totul despre recuperarea medicala

recuperarea_medicala_sursa_shutterstockSuccesiunea rapida cu care se desfasoara evenimentele din viata noastra, indiferent de aspectul lor social, profesional sau familial, presupune expunerea la diferite pericole, soldate prin incidente sau accidente.

Orice accident, oricat de minor ar fi, va fi urmat inevitabil de diferite grade de disfunctionalitate. Ceea ce specialistii din domeniu traduc prin incapacitate, infirmitate sau handicap. Acestea trebuie recuperate.

Denumirea specialitatii de recuperare medicala a cunoscut de-a lungul timpului mai multe schimbari, numindu-se balneoclimatologie, balneofizioterapie, medicina fizica si recuperare medicala.

Vechea denumire de cultura fizica medicala este inlocuita astazi de notiuni precum fiziokinetoterapie sau kinetoterapie.
Indiferent de numele purtat, specialistii domeniului sunt medici, asistenti medicali, profesori de CFM, fiziokineto si kinetoterapeuti.

 

Scopurile urmarite de specialistii in medicina fizica si de recuperare medicala, sunt: tratarea sindromului algic (a durerii) si recuperarea deficientelor functionale (incapacitate de munca, infirmitate si handicap).
De programele de fizioterapie si recuperare medicala vor beneficia copiii, adolescentii si tinerii, adultii, femeile gravide sau dupa ce au nascut, persoanele de varsta a treia dar si sportivii de performanta.

Cum functioneaza recuperarea medicala
Procedurile sau modalitatile terapeutice ale specialitatii de medicina fizica si recuperare medicala sunt deja cunoscute de multi dintre noi. Acestea sunt reprezentate de laserterapia de joasa putere, de curentii terapeutici precum cel galvanic si galvanoionizarea, curentii diadinamici, Trabert, TENS, curentii interferentiali, undele scurte si ultrasunete. Acestora li se adauga programele de kinetoterapie sau gimnastica medicala, cat si masajul terapeutic. Pentru unii dintre noi, aceste proceduri nu reprezinta o necunoscuta iar efectele lor au fost vizibile in timp relativ scurt.

Cand se recomanda
Recuperarea medicala este recomandata in multe afectiuni.
Amintiti-va de criza de spondiloza cervicala sau de banalele dureri de spate sau de criza de lumbago. Nu uitati nici de criza de lombosciatica sau de durerile de solduri si de genunchi instalate dupa ce ati stat in picioare sau a trebuit sa va deplasati pe distante mai mari. Sau de durerile degetelor, aparute dimineata.
Cea care ofera numitorul terapeutic comun tuturor celor mentionate este fizioterapia.

In mod deliberat ma refer la sfarsit la fracturile capatate dupa vreun accident de circulatie sau dupa un incident sportiv.
Dupa toate acestea a urmat: recuperarea medicala.

  • • Sa le amintim doamnelor de osteoporoza iar copiilor si adolescentilor de scolioze, cifoze si de alte atitudini vicioase ale coloanei vertebrale si centurilor.
    • Sechelele dupa un accident vascular cerebral, infarctul miocardic acut, by-pass-ul coronarian sau insuficienta cardio-respiratorie, toate beneficiaza de recuperarea medicala.
    • Tulburarile de circulatie periferica de la nivelul membrelor, traduse prin edeme ale gambelor, racirea extremitatilor sau varice beneficiaza, de asemenea, de recuperare medicala adecvata.
    • Exista programe de gimnastica in vederea prevenirii si terapiei obezitatii, a redresarii tonusului muscular, a asuplizarii cicatricilor sau aderentelor tegumentare.
    • Sunt proceduri de fizioterapie care se adreseaza cu eficienta maxima rinitelor vasomotorii, rinosinuzitelor, otitelor, paraliziei faciale.
    • Stiati ca exista si programe complexe care combat starea de oboseala si care pot diminua stresul de zi cu zi?

Si pentru ca toate suferintele dumneavoastra sa fie uitate, va reamintesc ca exista aceasta minunata specialitate de medicina fizica sau fizioterapie si recuperare medicala, cu toate procedurile si modalitatile ei terapeutice, menite sa va ajute sa redeveniti persoane perfect sanatoase.

Text: Dr. Georgiana Ozana Tache