Traditiile Halloween-ului in diferite tari

cute-halloween-lightHalloween-ul este una dintre cele mai vechi sarbatori din lume. In fiecare an, 65% dintre americani isi decoreaza casele si birourile pentru Halloween… Acest procent este mai mare doar la Craciun. Cum sarbatoresc diferite tari Halloween-ul, aflati in randurile de mai jos.

 



Traditii de Halloween in Austria

In Austria, unii oameni pun paine, apa si o lampa aprinsa pe masa inainte de culcare in noaptea de Halloween. Pe vremuri, se credea ca astfel de lucruri au puterea de a duce sufletele moarte inapoi in pamant. Pentru austrieci, noaptea de Halloween este considerata a fi plina cu energii cosmice puternice.

 

Superstitii de Halloween in Belgia

Belgienii cred ca aduce ghinion ca o pisica neagra sa iti taie calea in seara de Halloween si ca aduce ghinion in anul care vine daca o astfel de pisica iti intra in casa. In noaptea de Halloween, belgienii au obiceiul de a aprinde lumanari in memoria rudelor moarte.

 

Traditii de Halloween in Canada

Sarbatoarea de Halloween a ajuns in Canada odata cu sosirea imigrantilor scotieni si irlandezi in anul 1800. Cu aceasta ocazie, canadienii organizeaza petreceri si isi decoreaza casele cu dovleci si coceni de porumb.

 

Obiceiuri de Halloween in China

Varianta chineza a Halloween-ului este “Teng Chieh”. Hrana si apa sunt plasate in fata fotografiilor membrilor familiei care nu mai traiesc, in timp ce lumanarile si felinarele sunt aprinse pentru a lumina calea spiritelor ce calatoresc pe pamant in noaptea de Halloween. Credinciosii din templele budiste fac niste “barci” din hartie, dintre care unele foarte mari, care sunt arse in noaptea de Halloween.

Acest obicei are un sens dublu: este o amintire a mortii si urmareste eliberarea spiritelor “Pretas”, pentru ca acestea sa poata urca la cer. “Pretas” sunt spiritele celor care au murit in accidente sau s-au inecat, iar cadavrele lor nu au fost ingropate. Prezenta spiritelor “Pretas” printre cei vii este considerata de catre chinezi a fi una periculoasa. Sub indrumarea templelor budiste, oamenii organizeaza ceremonii pentru “Pretas” si sunt aprinse felinare. Calugarii sunt invitati sa recite versuri sacre.

 

Traditii de Halloween in Cehoslovacia

In Cehoslovacia, in noaptea de Halloween scaunele sunt asezate la gura sobei. Exista cate un scaun pentru fiecare membru al familiei in viata si cate unul pentru spiritele celor decedati care au facut parte din familie.

 

Halloween-ul in Franta

Daca majoritatea popoarelor aduc un omagiu celor decedati prin sarbatoarea de Halloween, pentru francezi aceasta nu are nicio insemnatate, fiind considerata doar o “vacanta americana”. Halloween-ul a fost practic necunoscut la francezi pana in jurul anului 1996.

 

Superstitii de Halloween in Germania

In Germania, oamenii ascund cutitele in noaptea de Halloween pentru ca spiritele rele sa nu poposeasca in casele lor.

 

Obiceiuri de Halloween in Hong Kong

In Hong Kong, Halloween-ul poarta numele de “Yue Lan” si se crede ca in aceasta noapte spiritele cutreiera lumea. Unii oameni ard poze impreuna cu fructe sau bani deoarece ei considera ca aceste imagini ar putea ajunge in lumea spiritelor si ar putea aduce liniste si confort fantomelor.

 

Traditii de Halloween in Japonia

O sarbatoare aproximativ similara Halloween-ului este Festivalul “Obon” (de asemenea, cunoscut sub numele de “Matsuri” sau “Urabon”), pe care japonezii il dedica spiritelor stramosilor. Diferite produse alimentare specifice Halloween-ului sunt luminate de felinare rosii si atarnate peste tot. Sunt aprinse lumanari, care apoi sunt introduse in felinare si li se da drumul pe apa.

In timpul Festivalului “Obon”, se aprinde un foc in fiecare noapte pentru ca stramosii decedati sa identifice cu usurinta casele in care le locuiesc familiile supravietuitoare. “Obon” este una dintre principalele sarbatori in care se crede ca cei trecuti in nefiinta revin la locurile unde s-au nascut. Pietrele funerare sunt curatate si nu lipsesc dansurile comunitare. Festivalul “Obon” are loc in iulie sau in august.

 

Halloween-ul in Coreea

Halloween-ul coreean este cunoscut sub numele de “Chusok” si simbolizeaza recunostinta celor aflati in viata fata de roadele muncii stramosilor.

 

Sarbatoarea Halloween-ului in Suedia

In Suedia, Halloween-ul este cunoscut sub numele de “Alla Helgons Dag” si este sarbatorit de pe 31 octombrie pana pe 6 noiembrie. Vinerea dinaintea Zilei Tuturor Sfintilor este o zi cu program scurt pentru studenti, in timp ce copiii de varsta scolara au liber.

 

Text: Andreea Popescu