Transpiratia – fenomen natural necesar corpului

Transpiratia – fenomen natural necesar corpului Transpiratia este un fenomen natural, care are ca functie reimprospatarea intregului corp. Trebuie, totusi, sa luam aminte de cateva reguli atat pentru ingrijirea corpului impotriva transpiratiei, dar si pentru alegerea potrivita unui eventual tratament.

Mirosul neplacut al transpiratiei este deseori asociat cu umezeala, dar acesta provine din dezvoltarea unor bacterii. Bacteriile formate se dezvolta mai ales in zona axilara, zona a corpului unde nu exista oxigen si unde temperatura se ridica la 37 de grade, spre deosebire de restul corpului, care are o temperatura de 31-32 de grade.

Corpul nostru are nevoie sa transpire
Fiecare dintre noi a observat ca in timpul unui efort fizic, temperatura corpului are tendinta de a urca. Organismul uman foloseste nutrimentele transformandu-le in energia de care are nevoie, dar si in caldura. Aceasta
caldura se acumuleaza si face ca temperatura corpului sa creasca. Pentru a nu depasi tempertaura normala de 37 grade Celsius, corpul trebuie sa „actioneze” procesul de termoreglare, adica transpiratia. Procesul consta in a evapora vaporii de apa venind din glandele sudoripare, prin porii situati la suprafata epidermei. Acest lucru evita, de asemenea, si supraincalzirea periculoasa, care ar putea provoca leziunea functiilor celulare si chiar deteriorarea celulelor epidermei. Glandele sudoripare sunt de doua tipuri: cele mai numeroase sunt glandele exocrine, iar celalalt tip se refera la glandele apocrine.

Transpiratia reflecta starea de sanatate
In conditii normale, intr-un climat temperat si in timpul unei activitati moderate, nivelul secretiei sudorifice este de aproximativ 1 litru la 24 de ore. Acest volum poate ajunge la 3 litri in caz de transpiratie excesiva si la 10 litri, in caz de hiperhidroza (fenomen care afecteaza 1% din populatie). Transpiratia reflecta, de asemenea, starea de sanatate si reprezinta unul dintre semnele de diagnostic medical. Nivelul transpiratiei creste in anumite situatii patologice, precum infectiile bacteriene, parazitare sau virale precum si in cazul afectiunilor hipoglicemice.

Transpiratia mainilor
Desi este un fenomen natural si necesar organismului, transpiratia poate fi stanjenitoare in special daca se produce la nivelul mainilor. Mainile umede sunt resimtite adeseori ca un handicap in viata sociala si profesionala. Principalele cauze evocate pentru transpiratia mainilor sunt caldura (48%) si stresul (39%). Atunci cand transpiratia excesiva are repercusiuni asupra vietii sociale si profesionale a unui individ, ea poate induce probleme psihologice. Aceasta manifestare este, in general, legata de stres sau de o emotivitate excesivaa In plus, ea creeaza imaginea unei lipse de incredere de sine, de incompetenta, de “nu foarte igienic”. Unele persoane dezvolta adevarate strategii pentru a-si ascunde aceasta deficienta.

Cum combatem transpiratia?
Cele mai noi tratamente pentru combaterea transpiratiei au la baza injectiile cu botox. Mai ales pentru persoanele publice, transpiratia poate deveni stanjenitoare. Astfel, solutia de toxina botulinica impiedica disconfortul de a avea intotdeauna maini transpirate si haine permanent patate de transpiratie.
Tratamentul impotriva transpiratiei excesive cu toxina botulinica de tipul A (botox) este in stare sa impiedice glandele sudoripare in asa mod incat sa reduca transpiratia in exces. Solutia de toxina botulinica diluata se injecteaza local prin intermediul unor ace intradermice. Eficacitatea infiltratiilor se manifesta dupa doua sau trei zile, adica atunci cand toxina provoaca asa-zisa blocare colinergica. Redimensionarea transpiratiei indusa de toxina botulinica se va mentine cateva luni pentru ca in cele din urma sa dispara treptat, in functie de doza utilizata si de sensibilitatea fiecaruia. Oricum, in medie glandele sudoripare sunt impiedicate pana la 8 luni.

Carmen Plesa a testat tratamentul cu botox
Vedeta Carmen Plesa a recurs de doua ori la tratamentul cu toxina botulinica de tip A (botox). Pentru ca rezultatele au fost pe masura asteptarilor, vedeta recomanda tuturor femeilor care sufera  de transpiratie excesiva, sa recurga la acest tratament. „Efectele tratamentului au fost imediate si s-au mentinut 11 luni, respectiv 7 luni”, ne-a declarat vedeta, care ne atrage atentia asupra faptului ca durata rezultatelor depinde de cantitatea de botox administrata.

Text: Alina Gavril
Consultant: Dermatolog Luminita Marinescu