Trasaturi de personalitate care cresc speranta de viata

trasaturi de personalitate care cresc speranta de viataIn afara de factorii de sanatate, varsta si regiunea in care traim, personalitatea poate avea o mare influenta asupra sperantei noastre de viata. Un om cu o personalitate depresiva cu siguranta va avea o speranta de viata mai mica din cauza grijilor, a tristetii continue si a gandurilor negative care-l urmaresc. La polul opus, o personalitate vesela va avea mult mai multe de castigat de la viata. Care este legatura intre longevitate si personalitate?  Citeste randurile de mai jos si vei afla…

 

Constiinciozitate

Constiinciozitatea este o trasatura legata de persistenta, rigoare si eficienta. Cei care dispun de aceasta trasatura sunt persoane disciplinate, organizate si au o mai mare responsabilitate fata de propriile actiuni. Acest lucru inseamna ca ele sunt conduse in mod activ spre obiectivele lor si ca nu se tem sa isi ia viata in propriile maini.

 

Optimism

Vad ce tot ce este mai bun in orice situatie. Optimistii nu insista pe experientele negative, iar acest lucru le permite sa avanseze in viata si sa se dezvolte continuu. Un studiu desfasurat la Universitatea Harvard sugereaza ca optimistii sunt mai putin vulnerabili in fata bolilor de inima.

 

Altruism

Atitudinea altruista nu este benefica doar pentru persoana  ajutata, ci si pentru persoana care ajuta. Ajutarea celor aflati in nevoie elibereaza endorfine. Exista chiar si o cercetare stiintifica ce arata ca altruismul imbunatateste sistemul imunitar.

 

Extrovertire

Faptul ca esti vorbareata si cauti mereu oportunitati tine de fapt de adaptabilitate. Nu te teme sa te apropii de oameni necunoscuti si sa faci lucruri pe care nu le-ai mai facut pana acum, pentru ca asta inseamna ca esti flexibila. Oamenii extrovertiti tind sa aiba un cerc de prieteni pe care se pot baza si la batranete.

 

Constiinta de sine

Intelegerea lucrurilor care ti se intampla este probabil cel mai bun mod de a ramane sanatoasa, iar satisfacerea propriilor nevoi face mai mult decat informatiile generale din manuale si reviste despre ce trebuie sa faci pentru a-ti trata varsta cu eleganta.

 

Perspectiva pozitiva privind imbatranirea

Tot mai multe teorii sustin ca mentinerea interactiunilor sociale intarzie, in general, procesul de imbatranire si imbunatateste calitatea vietii. Faptul ca varsta nu reprezinta o ingrijorare majora pentru tine si ai o atitudine pozitiva asupra schimbarii iti va permite sa te bucuri in fiecare zi de viata.

 

Sinceritate

Deschiderea spre noi experiente este o trasatura esentiala pentru a te lasa in voia provocarilor si pentru a incerca lucruri diferite, care pot imbunatati calitatea vietii. Trecand peste greselile din trecut, deschiderea spre noi experiente iti va permite sa experimentezi mai mult si sa traiesti mai mult.

 

Curiozitate

Speranta de viata depinde nu numai de sanatatea noastra fizica, ci si de cea psihica. Putem mentine acest lucru prin utilizarea creierului nostru in moduri practice pentru a preveni declinul cognitiv. Curiozitatea este o parte a personalitatii noastre, care ne face sa exploram lucruri diferite si ne aduce castiguri, cunostinte si experienta, lucruri care permit creierului nostru sa ramana pe drumul cel bun.

 

Text: Andreea Popescu