Tratamentul acneei cu ape minerale

Terapia acneei cu ape mineraleAcneea este denumirea generica a cel putin 41 de tiparuri de manifestari ale infectiilor ce determina inflamarea porilor de secretie a glandelor sebacee, glande cu o secretie uleioasa necesara pastrarii sanatatii pielii.

Problema tratamentului acneei a creat si creeaza mari probleme atat dermatologiei cat si biologilor care studiaza aceasta afectiune fara a mai vorbi de cei care sufera. Problemele terapiei acneei sunt generate de faptul ca nu este vorba de agresiunea simpla a unui agent patogen (microorganism), ci de aparitia unui adevarat microecosistem, microclimat, care determina explozia inmultirii factorilor infectiosi, reprezentati de obicei de stafilococul auriu.

Ecosistemul sau plaja pe care poate apare fenomenul acneic este o piele biochimic instabila si nu asa-zisul ten bazic cum se mai crede inca. Cercetatorii scotieni condusi de Dr. Laurel Mac Collinvens considera ca inainte de a lupta cu acnea propriu-zisa este necesar sa se duca un adevarat razboi cu factorii care determina anumite dezechilibre metabolice din interiorul organismului. Astfel, echipa de cercetatori condusa de Dr. Laurel MacCollinvens propune o terapie intensiva cu ape minerale a cauzelor metabolice ale acneei.

 



Tratamentele antiacnee cu ape minerale si beneficiile acestora

 

Potasiul apelor minerale lupta cu acneea

Potasiul este prezent in aproape toate alimentele de oricare natura si in cantitati satisfacatoare, chiar si in apa obisnuita de baut. In apele minerale bogate in potasiu, acesta se afla in mari proportii intr-o stare ionica si cu o cinetica dictata de concentratia in sarcini pozitive si negative a apelor naturale carbogazoase. Datorita acestei conditii, absorbtia potasiului din ape minerale are loc mult mai eficient in conditiile in care organismul cere potasiu, datorita unui dezechilibru metabolic. Se poate spune ca oricare dezechilibru metabolic al potasiului care apare in organism, si care este responsabil si de aparitia acneei este contracarat de un consum corespunzator de ape minerale bogate in potasiu.

Potasiul regleaza direct descarcarea unor impulsuri nervoase si hormoni cu rol de echilibru a unor functii afectate, dar are si un foarte important rol in echilibrarea pH-ului (aciditatii) sangelui, lichidelor interne si implicit a pielii. S-a demonstrat ca un aport corespunzator de potasiu poate reduce cu pana la 80% conditiile de aparitie a acneei, chiar in cure scurte de apa minerala de 0,5l/zi timp de 45 de zile.

Beneficiile calciului asupra frumusetii tenului

Calciul, ca si potasiul, este omniprezent in alimente si apa dar mult mai usor asimilabil din apele minerale. Scaderea temporara a calcemiei (concentratia de calciu din sange) favorizeaza un mediu propice infectiilor glandelor sebacee cu stafilococ. Aceste inconveniente pot fi  rezolvate printr-un consum de ape minerale asociate de preferat cu expunerea zonei afectate la radiatii solare de dimineata.

Manganul reduce riscul de aparitie a acneei

 

Este mai rar prezent in alimentele obisnuite si apa, chiar si in cea minerala. Conform cercetarilor recente din acest an, satisfacerea totala a necesitiatii de mangan a celulelor hepatice ar reduce cu 95%  riscul de aparitie a mediului propice pentru acnee. Efectul s-ar datora manganului ca factor coenzimatic, necesar producerii unor proteine cu rolul de a regla aciditatea pielii, eliminand variatiile de aciditate care conduc automat la acnee. Se recomanda a se bea cel putin 150 ml apa cu un continut mai crescut in mangan la aparitia senzatiei de sete. Dimineata este de preferat ca apa minerala ce contine mangan sa fie consumata calduta. Pentru aceasta se poate amesteca 100 ml ceai fierbinte nu foarte aromat cu 150 ml apa minerala, licoarea fiind bauta ca pe un ceai usor acidulat.

Cobaltul – remediu de nadejde in tratamentul acneei

 

Cobaltul, prezent in foarte mici cantitati in apele minerale este un element forte in terapia cu ape minerale a acneii. Acesta se adreseaza direct zonelor afectate cu metabolism deviat din celule intalnite in calea sa. La nivelul pielii micile cantitati de cobalt regleaza  echilibrul de pH si echilibrul unor ioni si metale din zona foliculilor pilosi, unde se afla micutele glande sebacee care prin inflamare produc acneea.

Pentru a beneficia de efectul cobaltului din apele minerale se impune un consum zilnic de lapte fierbinte in cantitati de 150-200 ml dimineata si 50-100 ml seara. Apele minerale care contin minimum de cobalt necesar sunt de regula cele care au si un continut natural bogat in magneziu, un alt element necesar in terapia acneei.

Curele antiacneice cu apa minerala – recomandari

 

Tratamentul acneei cu ape minerale trebuie sa dureze cel putin 45 de zile, cu un consum de cel putin 1 l de apa minerala pe zi si sa fie asociate unei alimentatii foarte sarace in grasimi si mai ales in colesterol. Se impune o activitate fizica constanta, precum plimbarile in aer liber in zone nepoluate si bogate in verdeata. Tot pentru cresterea eficientei curei cu ape minerale a acneei este nevoie de evitarea consumului de alimente sarate si foarte condimentate.

 

 

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana