Traumele menstruatiei

shutterstock_59734678Menstruatia, dupa cum stim, este procesul corpului care marcheaza inceputul feminitatii. In sine, acest proces consta in eliminarea mucoasei uterine, care apare in absenta fecundarii ovulului. Ciclul menstrual nu se manifesta la toate femeile la fel, in sensul ca unele femei au menstruatie o durata mai mare de timp, spre exemplu cinci zile, iar alte femei au menstruatie aproximativ trei zile. Cu timpul, femeile incep sa cunoasca atat perioada in care apare ciclul menstrual, cat si durata acestuia.

Posibile dificultati

1. Sindromul premenstrual (PMS)

Sindromul premenstrual este strans legat de modificarile produse in sistemul endocrin in perioada cuprinsa intre ovulatie si prima zi de ciclu. PMS se refera la aparitia unor simptome mai ciudate, pe toata durata menstruatiei. Simptomele difera de la femeie la femeie, dar, in majoritatea cazurilor, femeile acuza simptome cum ar fi: scaderea poftei de mancare, dureri de cap, aparitia acneei, lipsa de energie si scaderea libidoului. Aceste simptome neplacute pot fi evitate printr-o dieta echilibrata si prin consumul regulat de fructe si legume.

2. Crampele menstruale (dismenoree)

Crampele menstruale sunt senzatii dureroase, resimtite la nivelul abdomenului inferior, care pot aparea atat inainte, cat si in timpul perioadei menstruale. Vestea buna este ca, de obicei, aceste crampe nu dureaza foarte mult. In astfel de probleme, cea mai buna metoda de reducere a durerilor este relaxarea, indicata fiind o baie fierbinte deoarece are efecte antispastice si ajuta la stimularea menstruatiei.

3. Lipsa menstruatiei (amenoreea)

Lipsa menstruatiei se poate produce atat la pubertate, cat si mai tarziu, de-a lungul vietii sexuale active. Desi amenoreea rar poate reprezenta o problema grava de sanatate, ea poate fi uneori un semnal de alarma pentru o serie de tulburari hormonale. Femeile care fac sport de performanta se intalnesc des cu aceasta problema. In mod normal, tipul tratamentului de care ai nevoie va fi stabilit de cauzele amenoreei. In unele cazuri este suficient sa modifici anumite elemente din stilul de viata, care tin de activitatea fizica sau psihica (stresul excesiv).

4. Sangerarea menstruala excesiva sau prelungita (menoragia)

Menoragia este un termen medical pentru sangerare menstruala excesiva sau prelungita si pentru menstruatii care sunt totodata abundente si prelungite. Afectiunea mai este cunoscuta si sub numele de hipermenoree. Cele mai frecvente cauze includ dezechilibrul hormonal, care apare in general la fetele adolescente si la femeile care se apropie de menopauza. In cazul unei menoragii de cauza hormonala, se pot prescrie contraceptive orale pentru echilibrarea hormonala si reducerea episoadelor de sangerare menstruala excesiva.

5. Sangerari vaginale neobisnuite

Sangerarile vaginale anormale pot include sangerari mici intre menstruatii, adesea observate pe hartia igienica, sau perioade mai grele, cu sangerari abundente . De asemenea, orice sangerare vaginala care dureaza zile intregi, fara a fi la menstruatie, este ceva anormal. Cele mai frecvente afectiuni intalnite atunci cand aveti scurgeri vaginale sunt: infectiile vaginale, disfunctiile menstruale, complicatiile in timpul sarcinii, avortul spontan, unele boli cu transmitere sexuala cum ar fi gonoreea sau negii genitali.

Consultati medicul ginecolog:

–       Daca sunteti insarcinata si apar scurgeri vaginale pe timpul sarcinii;

–       Daca simtiti aparitia unei tensiuni neobisnuite in sani;

–       Daca aveti dureri inexplicabile de cap sau dureri in abdomenul inferior, ameteli etc.

–       Daca menstruatia tine mai mult de 7 zile;

–       Daca apar si alte scurgeri in timpul menstruatiei.

Text: Andreea Popescu