Triunghiul dragostei si balanta puterii

Triunghiul dragostei si balanta puterii – despre iubiri si tradari –Desdemona nu avea nicio sansa. Intre ea si Othello exista un tip de iubire care continea pasiunea si hotararea de a ramane uniti, dar nu si apropierea, increderea. Nu aveau un spatiu intim.

Am inceput cu acest exemplu de tradare imaginara pentru ca si tradarile reale incep tot in interiorul relatiei. Conform lui Robert Sternberg, dragostea are in compozitie trei elemente esentiale: intimitatea, pasiunea, implicarea.
Intimitatea presupune apropierea, afinitatea, sentimentul ca suntem intelesi, increderea in partener si deschiderea fata de el, o buna comunicare si siguranta ca vom primi sprijin emotional.
Pasiunea se refera la atractia pe care o resimt fata de partener; atractia sexuala are un rol important, dar nu exclusiv.
Implicarea inseamna hotararea de a face planuri impreuna cu partenerul si de a investi resurse emotionale si materiale in indeplinirea acestor planuri.
 
Retineti!
Daca relatia are toate aceste trei laturi, atunci ea este o iubire implinita. Daca una dintre ele lipseste sau este insuficient dezvoltata, atunci putem descrie o serie de varietati de iubire incompleta; cand unul dintre parteneri percepe aceasta incompletitudine este posibil fie sa caute in alta parte ceea ce ii lipseste, fie sa se simta in pericol de a fi parasit si sa il suspecteze pe celalalt de infidelitate. Gelozia si infidelitatea sunt cele doua fete ale aceleiasi monede.

Tipuri  de dragoste incompleta
In  functie de prezenta sau absenta celor  trei elemente esentiale am putea descrie tipurile principale de dragoste incompleta:

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Intimitate

Pasiune

Implicare

+

+

Dragoste oarba

+

Aventura amoroasa

+

Dragoste seaca

+

+

Dragoste romantica

+

+

Camaraderie amoroasa

+

Prietenie intima

Ca sa intelegem de ce!
Mai devreme sau mai tarziu, mai zgomotos sau mai discret, partenerul nesatisfacut va cauta o relatie complementara. De exemplu, cineva care are parte de o camaraderie amoroasa, va cauta probabil o aventura erotica, in care elementul esential (uneori singurul urmarit) este latura pasionala. Alte tipuri complementare, dintre cele enumerate mai sus, ar putea fi: dragoste oarba – prietenie intima, dragoste seaca – dragoste romantica.

Jocul puterii
Gelozia si infidelitatea transforma dinamica pozitiva a construirii unei relatii de dragoste intr-un joc al puterii (puterea de a interzice, puterea de a nesocoti unele clauze subintelese ale “contractului” de cuplu). In timp, nici una dintre laturile triunghiului nu ramane intreaga: nevoia de a mentine secretul submineaza intimitatea, implicarea nu mai este deplina in nici una dintre relatii, iar o atractie impartita relativizeaza (si in final toceste) pasiunea.

In loc de concluzie!
In final, va propun cateva intrebari la care raspunsurile ar putea sugera care sunt laturile vulnerabile ale relatiei de iubire cu partenerul.
a. Intrebari care evalueaza elementul intimitate:
1. Cat de absent/a, de prezent/a este in gandurile mele?
2. Ma simt sprijinit/a?
3. Comunicam bine?
b. Intrebari despre pasiune:
1. Imi place tare mult (partenerul)?
2. Mai avem porniri romantice?
3. Am fantezii in legatura cu el/ea?
c. Intrebari in legatura cu implicarea:
1. Simt o puternica responsabilitate in legatura cu partenerul meu?
2. Imi doresc sa fiu mai degraba impreuna cu el/ea decat cu oricine altcineva?
3. Relatia noastra este o prioritate pentru mine?

Avertisment!
Nu va grabiti sa raspundeti. Dragostea nu se naste, nici nu moare intr-o singura zi.

Text : Dr. Dan Ghenea
Medic primar specialist
Centrul Medical Medicover Grozovici
Tel: 021 212. 21. 55