Ultimele descoperiri in materie de fertilitate

fertilitateMii de cupluri infertile ar putea beneficia de noile inovatii in materie de fertilitate putand deveni astfel parinti. La ora actuala, exista inovatii care cresc semnificativ rata de succes in randul cuplurilor care incearca sa aiba un copil. Desi drumul nu este unul atat de drept pe cat ne-am dori, unele progrese medicale majore ale anului 2014 vin in ajutorul cuplurilor de pretutindeni. Ne bazam pe primele cinci inovatii in materie de fertilitate ale anului. Tine minte: inovatile inteligente ne fac viata mai usoara! 



Fertilizarea in vitro (FIV), acum mai ieftina si cu aceleasi rezultate

Noi cercetari in domeniu aduc o speranta femeilor trecute de prima tinerete. Exista o noua forma de FIV, numita mini-FIV, care este la jumatate din pretul tratamentelor traditionale si la fel de eficienta la femeile cu varsta sub 35 de ani, cat si in cazul femeilor de 40 de ani. Se pare ca noul tratament de fertilizare in vitro presupune administrarea unei doze mai mici de medicamente decat procedura standard. O alta diferenta este ca mini-fertilizarea in vitro se realizeaza in 5 minute, spre deosebire de tratamentul clasic care dureaza jumatate de zi. Procedura se intinde pe durata a 12 zile in care se administreaza pastile, al carui rol este acela de a stimula ovarele sa produca ovule.

Eliminarea treptata a…donatorilor

De-a lungul timpului, donatorii de ovule au reusit sa indeplineasca cea mai mare dorinta a femeilor, si anume aceea de a ramane insarcinate, insa in prezent, dupa cum evolueaza tehnologia si stiinta, s-ar putea ca serviciile lor sa nu mai fie necesare peste mult timp. De ce? Pentru ca noile tehnologii le permit medicilor sa dezvolte capacitatea femeilor de a produce ovule sanatoase, mature. Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Stanford da speranta femeilor care doresc sa dea nastere propriilor copii, fara a fi nevoie de un donator de ovule. Aproximativ 6,7 milioane de femei americane sufera de infertilitate si aproximativ 670.000 de femei se lupta sa ramana insarcinate. Oamenii de stiinta au dezvoltat o tehnica prin care spera sa poata stimula capacitatea femeilor de a produce ovule sanatoase, mature. Tehnica: oamenii de stiinta iau un ovar sau o mica bucata de tesut ovarian si il trateaza in afara corpului cu proteine ??si alte substante pe care, in mod normal, foliculii imaturi ii produc la maturitate in ovule. Tesutul tratat este apoi reimplantat in ovarul femeii. Prin aceasta procedura femeile pot produce ovule viabile.

Embrionii spre… adoptie!

Exista atat de multi oameni care isi doresc cu disperare sa devina parinti si care chiar si dupa ani de incercari repetate de FIV nu reusesc acest lucru. Pe de alta parte, exista femei care si-au congelat embrionii in timpul tratamentelor FIV, in speranta de a-si mari sansele de a deveni mame. De multe ori, femeile raman insarcinate fara a utiliza toata cantitatea de embrioni. Stiu ca suna ciudat, dar… ce facem cu restul de embrioni? Ei bine, femeile care au reusit sa faca un copil in urma tratamentelor FIV si carora le-au mai ramas embrioni congelati (FET) ii doneaza altor femei aflate in imposibilitatea de a da nastere unui copil. In mod evident, aceasta metoda nu este pentru toata lumea, dar noul fenomen da cuplurilor infertile sansa de a avea copii si permite femeii sa experimenteze nasterea, experienta ce nu ar fi trait-o daca ar fi apelat la o mama surogat sau la adoptie. Deci, in cele din urma, exista un final fericit pentru toata lumea.

Transplant de tesut ovarian

Desi pare ireal, se pare ca, in urma cu zece ani, unei femei din Australia i-au fost eliminate ovarele in timpul tratamentelor pentru cancer. Datorita ingeniozitatii unor medici care au avut grija sa inghete tesuturi din ovarele femeii, dar si dupa succesul tratamentului de transplant de tesut ovarian, femeia a ramas insarcinata cu gemeni in anul 2013! Procedura presupune mici excizii din tesutul ovarian sanatos, tehnica realizata cu ajutorul chirurgiei laparoscopice. Tesutul respective este congelat si pastrat in recipiente speciale pentru a putea fi folosit in astfel de cazuri.

Text: Andreea Popescu