Un altfel de izvor de sanatate: semintele de in, canepa si chia

beneficii seminteSemintele sunt considerate alimente foarte sanatoase si totodata foarte gustoase. Semintele de chia sunt o sursa bogata de acizi grasi Omega-3, antioxidanti, calciu, proteine, fibre, vitaminesiminerale, semintele de canepa reprezinta unul dintre alimentele cele mai nutritive, datorita continutului ridicat de proteine, uleiului bogat in acizi grasi, iar semintele de in sunt o sursa buna de fibre dietetice si acizi grasi esentiali Omega-3.

 

De ce sunt atat de benefice sanatatii? Aceste trei tipuri de seminte ofera organismului mai multe proteine decat nucile si, in plus, mentin inima sanatoasa datorita continutului ridicat de acid alfa-linolenic (ALA),un tip de acid grasOmega-3gasit in plante. Acestea fiind spuse, cum altfel daca nu “izvor pur de sanatate” le-am putea numi?

 



  • Semintele de Chia: sanatatea intr-o singura samanta

 

Semintele de Chia se pot mandri cu o istorie de mii de ani, acestea fiind foarte apreciate in trecut de catre azteci. Aceste seminte sunt micute si au culori de bej, maro si negru si fac parte din familia salviei. Semintele de chia se numara printre cele mai marunte seminte din lume.  Aceste micute seminte au proprietati exceptional de complexe: sunt bogate in minerale, in acizi Omega-3, in antioxidanti si, nu in ultimul rand, sunt bogate in proteine complexe.

 

Cum se consuma?


Pentru rezultate optime se recomanda consumul zilnic a 2 linguri sub diferite forme precum smoothies, budinci, in painici raw, in salate sau pur si simplu presarate in cerealele de dimineata. Semintele formeaza un gel cand sunt amestecate cu lichide, asadar sunt foarte bune si pentru a inchega diverse mancaruri.

Valoare nutritiva (per lingura.): 2 g proteine??, 4 g fibre, 1,75 g Omega-3

 

  • Semintele de in – sursa ieftina de Omega-3

 

Semintele de in ofera mai mult acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras Omega-3 gasit in plante, decat oricare alta planta. Inul, Linum, dupa denumirea stiintifica, este o planta anuala ierboasa, cultivata inca de la inceputurile umanitatii. Ea contine de doua ori mai multi acizi grasi esentiali Omega-3 decat pestele si sunt o sursa excelenta de fibre, de vitamine si de minerale. Singura regula in consumul acestor minunate seminte este consumul responsabil, deoarece excesul poate deveni toxic.


Cum se consuma?


Acestea se pot folosi ca atare, intregi sau macinate, ca ingredient in paine, prajituri si in salate, ori sub forma de ulei.

Valoarea nutritiva a semintei de in (per lingura): 2 g proteine??, 3 g fibre, 13% DV mangan, 2 g Omega-3

 

  • Semintele de canepa: miracolul din farfurie

 

Desi canepa (Cannabis sativa) este ilegala din cauza asocierii ei cu drogurile, consumul ei a devenit din ce in ce mai popular. Adevarul este ca exista doua tipuri de canepa: canepa pentru drog (Cannabis Indica) si canepa pentru obtinerea de fibre textile (Cannabis Sativa), ale carei seminte decorticate pot fi consumate. La fel de versatile, dar si similare la gust cu semintele de floarea-soarelui, semintele de canepa pot fi consumate crude, presarate pe painea prajita, in iaurt sau salate. Aceste seminte reprezinta unul dintre alimentele cele mai nutritive, datorita continutului ridicat de proteine, uleiului bogat in acizi grasi polinesaturati Omega-6 si Omega-3 si fibrelor insolubile. Este bine de stiut faptul ca aceasta planta are singura samanta comestibila care contine acid gamma-linolenic (AGL), benefic in tratarea simptomelor premenstruale si ale menopauzei.

 

Cum se consuma?

 

Semintele de canepa este bine a se consuma singure ca o gustare, sau pot fi introduse in iaurturi, salate, sosuri etc.

Valoare nutritionala a semintelor de canepa (per lingura.): 4 g proteine??, 16% DV fosfor, magneziu 16% DV, 1 g Omega-3.

 

Text: Andreea Popescu