Urzica in lupta cu toxinele

urzica_sursa_shutterstockAtat urzicile cat si zeama lor curata si regenereaza organismul obosit si incarcat cu toxine. Urzica este folosita in alimentatie si in fitoterapie, ca urmare a bogatiei de vitamine si saruri minerale.

 
Din frunzele proaspete de urzica se prepara un suc. Se bea 2 – 3 lingurite pe zi in cazuri de litiaza, hemoragii externe, de epistaxis, ori ca diuretic. Decoctul preparat din radacini, fiert 10 minute, este activ in unele afectiuni ale pielii, in special de tip alergic, in astm, ascita si metroragii. Baile preparate prin infuzarea frunzelor, au efect antireumatic sau se folosesc in afectiunile pielii. Baile de sezut sunt indicate in tratarea hemoroizilor.

 Frunzele de urzica se pot prepara sub forma de fiertura, cu usturoi sau hrean; zeama ramasa se bea, proaspata, treptat in cursul zilei.

Frunzele de urzica au vitamina A.

 Aceasta se recomanda tinerilor, in crestere, precum si celor de varsta a treia. Ea contribuie in mare masura la regenerarea tesuturilor. De asemenea, vitamina A face sa creasca rezistenta la infectii bacteriene si virale, ajuta la cresterea unghiilor, dintilor si parului, previne formarea calculilor, imbunatateste vederea si e recomandata pentru tratarea anemiei. Urzica mai contine si vitamina C, care impreuna cu sarurile de fier si vitamina B 12 contribuie la cresterea hemoglobinei din sange. Din acest se recomanda celor cu tulburari de circulatie cardiaca si cerebrala. Tot in frunzele de urzica se mai gasesc amino-acizi (indicati in bolile de ficat), la fel vitaminele complexului B (bune in tratarea afectiunilor nervoase si fenomenelor de oboseala si de astenie) precum si numeroase saruri minerale, de calciu, de magneziu, siliciu si numerosi fosfati. Pentru tratarea afectiunilor reumatice, se folosesc urzicile proaspete, sub forma de bai.

Zeama de urzici este diuretica, eliminand in acelasi timp acidul uric, ureea si clorul. Ea se foloseste de asemenea in combaterea gutei, in unele afectiuni reumatismale, ca stimulent general al aparatului digestiv si in cura de slabire, avand un aport caloric neglijabil. Urzicile au efect laxativ si purgativ, fiind indicate in constipatii.

Pentru reducerea nivelului zaharului din sange, in diabet, se foloseste o infuzie preparata cu urmatoarele plante medicinale: urzica, teci de fasole, frunze de nuc si de dud, in cantitati egale; infuzia se prepara cu doua lingurite de amestec la o cana cu apa si se beau 2 – 3 ceaiuri pe zi. Infuzia de urzica calda, indulcita cu miere, este activa in bronsite, tuse si astm, regularizeaza menstrele prea abundente. Un amestec de frunze de urzica, radacina de urzica, urzica moarta, sunatoare, patlagina, ghimpe si coada calului in cantitati egale, este foarte eficace, in infuzie cu 2 lingurite la o cana, 3 cani pe zi, in cazurile de prostata. Pentru par, un macerat de 100 g frunze uscate si 300 ml alcool de 70 de grade, dupa 14 zile de expunere la cald se foloseste o lingura de macerat la o ceasca cu apa pentru frecarea parului pentru 5 minute zilnic. Pentru hemoroizi se bea o infuzie din 20 g urzica si 60 g crusin, o lingura amestec la 2 cani apa. Se bea seara la culcare. Zeama de urzici combate matreata.

 

Text: Farmacist M. Teodosiu