Vara asta ne “destresam”

stresAi fruntea brazdata? Iti simti pulsul galopand? Abia mai ai timp si putere sa respiri? Este cazul sa te relaxezi. Am adunat mai multe strategii simple care te vor ajuta sa te relaxezi in situatiile dificile si care te vor  face sa iesi invingatoare in lupta cu stresul. Am zis! Vara asta ne relaxam!



  • Hipnotizeaza-te!

Uita de leganatul pendulului de la stanga la dreapta si de acele transe profunde in care te duce hipnoza. “Hipnoza este o stare de atentie care necesita concentrare maxima”, spune David Spiegel, director al Stanford School of Medicine’s Center on Stress and Health. Daca este facuta in mod corespunzator, hipnoza aduce creativitate si claritate mintii, regleaza bataile inimii si reduce tensiunea musculara. Inchide ochii si imagineaza-ti cum este sa stai prinsa in trafic la o ora de varf, uitandu-te in partea stanga. Acum, intoarce capul spre dreapta si imagineaza-ti ca ai gasit un alt traseu, lipsit de aglomeratia cotidiana, care sa te duca acasa intr-un minut. In cele din urma, priveste drept si vei vedea cum vei fi absorbita complet, ca atunci cand esti atat de “prinsa” de un film bun incat uiti unde te afli si cat timp a trecut. Incearca sa faci acest lucru timp de cinci minute, de trei sau patru ori pe zi.

 

  • Vara, cu ganduri mai bune!

Desi poate fi tentant sa iti reamintesti de mii si mii de ori modul in care un prieten te-a umilit candva si sentimentele care te-au incercat atunci, nu vei face altceva decat sa iti invadezi la nesfarsit mintea cu ganduri negative. “Cand creierul nostru tine minte interactiuni tulburatoare, sistemul de calmare al organismului nostru este afectat”, este de parere Charlotte van Oyen Witvliet, psiholog in cadrul Hope College din Olanda, Michigan. O imbratisare sumara nu va avea niciun efect compensator. Trebuie sa inlocuiesti sincer furia fata de cel care te-a ranit cu o incercare de a intelege motivele din spatele actiunilor sale. “Iertarea ajuta sa vezi intregul adevar, nu doar o parte din el.  Cand suntem suparati, viziunea noastra este limitata”, spune Witvliet.

 

  • Deschide fereastra!

Doar o gura de aer proaspat si o imagine de ansamblu infloritoare pot avea un efect relaxant. Intr-un studiu condus de Peter Kahn, profesor de psihologie in cadrul Universitatii din Seattle, mai multi angajati ai unei firme multinationale au fost impartiti in 3 grupuri. Unii au fost rugati sa deschida fereastra si sa se uite afara, unii – sa se uite pe desktopul calculatorului la o imagine care sa surprinda natura si altii – sa priveasca un perete gol atunci cand sunt nervosi. Cand nivelul de stres s-a marit in mod artificial, grupul celor care au iesit la fereastra si au privit natura a revenit la rata normala a batailor inimii mult mai repede decat in cazul celorlalte 2 grupuri. Grupul celor care au privit monitorul calculatorului si grupul celor care au privit peretele nu au reusit sa se calmeze, lucru ce denota ca creierul nostru nu este usor de pacalit. “Noi facem cel mai bine fata situatiilor tensionante atat mental, cat si fizic atunci cand ne conectam  la natura”, spune Kahn.

 

  • Cumpara flori!

“Fara indoiala, stresul este atenuat de natura”, este parerea lui Mehmet C. Oz, coautorul cartii “You: Stress Less (Simon & Schuster)”. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au realizat un experiment in care au livrat flori si lumanari unui grup de femei. Acestea au fost impartite in doua grupuri: grupul 1 a primit flori, iar grupul doi – lumanari.  In termen de o saptamana de la primirea “cadourilor”, primul grup a simtit mai putina anxietate si depresie. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest lucru s-a produs doar in cazul primului grup deoarece prezenta florilor in jurul nostru  ne schimba instantaneu starea de spirit – poate ca datorita culorilor frumoase sau mirosului lor minunat.

 

  • Kiss, kiss on the lips!

Un sarut (sau cate vrei!!!) pe zi poate tine stresul departe. Prin sarut te vei simti mai putin izolata, sentiment care este comun cu starea de anxietate. Potrivit lui Laura Berman, profesor de obstetrica-ginecologie si psihiatrie din cadrul Universitatii Northwestern, sarutul mareste natural nivelul oxitocinei, hormon care relaxeaza si are efect calmant, marind si nivelul endorfinelor, alti hormoni naturali ce raspund de starea de bine. Se recomanda un sarut de cel putin zece secunde, “Doar bucura-te de conexiunea fizica”.

 

  • Happy ending

Daca inca plangi la a 100-a vizualizare a filmului “Blue Valentine”, este timpul sa te uiti a 101-a oara, dar dintr-o alta perspectiva. Se pare ca, daca gandesti pozitiv  in timp ce vizionezi un film trist, acest lucru te poate ajuta sa faci fata esecurilor din lumea reala. Intr-un studiu recent, un grup de femei care au experimentat un nivel marit de stres atunci cand au vizionat scene triste din filme au cerut schimbarea scenariilor si a finalului filmului intr-un happy ending.  Mai putine semne de depresie au fost prezente in cazul femeilor care au vizionat filmele pasiv, spune Allison S. Troy, cercetator la Universitatea din Denver. “Rezolvarea problemelor altor oameni este intotdeauna mai usoara decat rezolvarea propriilor probleme”.  Un pas important pentru o stare generala mai buna a trupului si a mintii este sa constientizam cat rau ne fac aceste trairi si sa ne straduim sa le combatem.

 

Text: Andreea Popescu