Violenta in familie

Violenta in familieConform teoriilor stiintelor comportamentale, agresivitatea umana este considerata  o necesitate si un mijloc de satisfacere a cerintelor primare de ordin biologic.

Violenta in familie este rezultatul necesitatii naturii umane de satisfacere patologica a necesitatilor biologice cerute de componenta animalica lui Homo, numit uneori gresit “sapiens sapiens”. Peste aceasta componenta arhaica pur biologica se suprapune si o gama de factori sociali specifici, care cresc agresivitatea. Cunoasterea elementelor de baza care dau nastere la violenta in familie este primul pas in evitarea manifestarilor agresive in cuplul matrimonial.

Cauze reale ale violentei in familie

Lupta pentru dominanta
Ambii parteneri uniti prin actul conjugal au tendinta innascuta de a-si impune dominanta. Acest aspect, foarte rar constientizat, duce la un permanent razboi exprimat prin etalarea superioritatii, de multe ori asemanator cu acea etalare a superioritatii in timpul curtarii. Razboiul agresiv dintre parteneri apare in primele 4-6 luni de convietuire intr-un acelasi spatiu. Odata cu trecerea peste bariera de 6 luni apare dorinta acerba de impunere aproape totala asupra celuilalt. Statistic, aceasta tendinta de dominanta este mult mai accentuata la femei in zona Sudica si Estica a Europei. Manifestarile violente apar ca urmare a nesupunerii unuia dintre parteneri in fata incercarii celuilalt de a-l pune “sub papuc”. Violenta datorata luptei pentru suprematie, sefie, in cuplu, nu este asa cum se  crede, inca specific masculina. Antropologii germani au descoperit anul acesta ca, in cazul lipsei educatiei crestine sau musulmane, dar si al unui raport de forte corespunzator, femeile ar recurge la violente la fel de frecvent ca si barbatii, in situati in care motivatia este suprematia in viata de cuplu.

Disputa posesiunilor
Omul are un vast bagaj genetic al instinctelor de tip posesiv. Punerea in comun a unor valori personale si stresul impartirii unui spatiu restrans creste tensiunea psihica, care se descarca deseori prin violenta. Acest aspect nu este de regula constientizat insa apare frecvent sub forma absurda a gandurilor de tipul “este in casa mea si profita de valorile mele”. Banii castigati inegal si cheltuiti inegal cresc tensiunea psihica ce poate fi refulata prin violenta. In modelul urban, aceasta cauza reala a violentei este justificata prin pretexte cu totul diferite, barbatul neconstientizand in fapt aceasta cauza (de care de regula se jeneaza). Femeile recurg mult mai rar la violente datorate simtului posesiv fata de obiecte, insa foarte frecvent atunci cand obiectul posesiunii, geloziei, este sotul care o insala sau crede ca o insala. Gelozia ca motiv al violentei, generata de instinctul posesiv, conduce mai rar la violenta fizica insa violenta declansata pe acest motiv este extrem de intensa, deseori finalizata prin OMUCIDERE, cand este vorba de flagrant ori dovezi concrete.

Sfaturi generale
1. Evitati total disputele si certurile de lunga durata.
2. Pastrati echilibrul unei vieti armonice prin mici atentii, cadouri surpriza, chiar foarte ieftine, dar cat mai frecvente.
3. Discutati deschis, sincer cu partenerul despre nemultumirile sale numai atunci cand este bine dispus si relaxat.
4. Lasati-i cel putin o ora zilnic de totala intimitate in camera voastra, dormitor sau sufragerie.
5. Fiti cat se poate de concilianta si intelegatoare atunci cand este obosit sau agitat.
6. Nu ridicati tonul vocii niciodata in clipele in care el pare foarte agresiv. Aceasta nu inseamna supunere, ci doar intelegere.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana